Tien prachtige plaatsen langs de Autoroute du Soleil

© Shutterstock

Ben jij een van die Belgen die tijdens de zomermaanden via de Autoroute du Soleil naar het zuiden trekt? En maak je tijd voor een tussenstop onderweg? Dan zijn deze tien plaatsen die je tegenkomt een bezoek meer dan waard.

Hanne Vandenweghe

ReimsOp zo’n 273 kilometer van onze vertrekplaats Gent, sta je in deze Franse stad. Deze parel langs de Autoroute du Soleil is bekend vanwege zijn Onze-Lieve-Vrouwekathedraal uit de dertiende eeuw die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt en heerlijke champagne. Misschien kan je wel een paar flessen kopen om te klinken op het goede leven aan de Côte D’Azur?

FontainebleauRij je naar het zuiden via Parijs, dan is een stop in dit stadje de moeite. Je kan er het Kasteel van Fontainebleau bezoeken. Of wat dacht je van een verkwikkende wandeling in het omringende bos voordat je weer achter het stuur kruipt?

NancyVoor een beetje meer werelderfgoed zit je in Nancy ook op de juiste plaats. In de hoofdstad van het departement Meurthe-et-Moselle staan Place Stanislas, Place de la Carrière en Place d’Alliance op de gerenommeerde lijst van UNESCO.

DijonWie Dijon zegt, denkt hoogstwaarschijnlijk aan mosterd maar deze stad op vijf uur rijden van Gent heeft veel meer te bieden. Denk aan kronkelende straatjes tussen pittoreske huisjes en authentieke fonteinen die de Bourgogne-stad typeren..

MâconOp de A6, net voor Lyon, ligt de historische wijnstad Mâcon. Hier geniet je van een heerlijk glas - even wachten voordat je jouw reis hervat! - op een knus terrasje of van een bezoek aan de imposante kathedraal van Saint-Vincent.

LyonLyon wordt vaak geassocieerd met veel gezucht wegens een belabberde verkeerssituatie. Als het te druk wordt kan je van de gelegenheid gebruik maken om de historische binnenstad, die sinds 1998 op de lijst van Werelderfgoederen van de UNESCO staat, te bezoeken. De belangrijkste bezienswaardigheden: de basiliek Notre-Dame de Fourvière, de kathedraal Saint-Jean-Baptiste en de ruïnes van het Romeinse theater.

CrestDeze kleine gemeente in het Drôme-departement heeft een bijzondere bezienswaardigheid: hier staat immers de grootste donjon (52 meter hoog!) van Frankrijk.

OrangeOok in en rond Orange kan het verkeer richting eindbestemming heel stroef verlopen, een goede reden om snel even twee Romeinse bezienswaardigheden mee te pikken. Het antieke theater, dat een van de best bewaarde Franse voorbeelden is van Romeinse bouwkunst, en de historische Triomfboog.

L’Isle-sur-la-SorgueDit stadje in het Vaucluse-gebied ligt ter hoogte van Avignon, op een twintigtal minuten rijden van de autostrade. Het wordt wel eens het Venetië van de Provence genoemd omdat het op palen is gebouwd en op De Sorgue lijkt te drijven.

MontpellierOp 1.062 kilometer van Gent ligt de Zuid-Franse universiteitsstad Montpellier, waar je door veel smalle straatjes vol winkels kan rondkuieren. Enkele bezienswaardigheden: het Arceaux, een aquaduct in Romeinse stijl. Maar de stad heeft ook een eigen triomfboog Porte du Peyrou en de prachtige Opéra Comédie.

Aangeboden door onze partners