Electrabel en EDF moeten nucleaire rente wel betalen

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het Grondwettelijk Hof verwerpt het beroep van Electrabel, EDF Luminus en EDF Belgium tegen de nucleaire taks van 549 miljoen euro. Dat betekent dat de elektriciteitsproducenten het bedrag toch moeten ophoesten. Electrabel zegt alvast ‘alle opties te bekijken’.

Met de heffing wil de overheid de forse winst afromen die Electrabel en EDF uit de reeds afgeschreven kerncentrales. Maar de bedrijven vinden de heffing niet in verhouding tot de baten.

De drie elektriciteitsproducenten eisten daarom in juni vorig jaar voor het Grondwettelijk Hof de gedeeltelijke vernietiging van de wet van 27 december 2012 die de wet van 11 april 2003 aanpaste. Daarin wordt hun bijdrage vastgelegd voor onder meer de ontmanteling van de kerncentrales. Maar het Grondwettelijk Hof verklaarde alle protest nu “niet gegrond”.

Electrabel protesteerde tegen het feit dat de producenten van nucleaire energie 549 miljoen euro moesten betalen voor 2012, en de andere spelers in de sector niets. Electrabel neemt het ook niet dat het 480 miljoen moet betalen en EDF slechts 70 miljoen. Electrabel vindt ook dat de heffing geen rekening houdt met de afname van de inkomsten van de centrales.

EDF Luminus, dat iets meer dan 10 procent van de zeven nucleaire reactoren in België bezit, protesteerde eveneens tegen het feit dat de nucleaire taks werd verdubbeld, hoewel het rendement van de centrales is gehalveerd.

‘Tweede verlies op rij’

Electrabel meldt in een reactie dat het ‘alle opties’ zal bestuderen over de toekomst van haar nucleaire activiteiten in België, als de nucleaire bijdrage in zijn huidige vorm behouden blijft. “Deze beslissing bevestigt het principe van een confiscatoire en disproportionele bijdrage die de levensvatbaarheid van de operationele activiteiten van Electrabel in België in gevaar brengt”.

Volgens Electrabel houdt de nucleaire bijdrage “geen rekening met de sterke daling van het resultaat uit de nucleaire elektriciteitsproductie”. De elektriciteitsleverancier zegt dat de nucleaire bijdrage in 2012 gelijk is aan de gehele winst uit de nucleaire elektriciteitsproductie. Die van 2013, 422 miljoen euro, zou zelfs hoger zijn dan het bedrijfsresultaat van alle operationale activiteiten van Electrabel in België. ‘Dit heeft in 2013 voor het tweede jaar op rij een verlies met zich meegebracht voor de onderneming.’

Eerdere procedure ook verloren

Het bedrijf heeft nog andere procedures lopen tegen de nucleaire bijdrage, onder meer bij het Grondwettelijk Hof tegen die van 2013. Eerder leed Electrabel al een nederlaag bij een procedure bij het Grondwettelijk Hof over de nucleaire rente van 2008. Na de nederlaag over de nucleaire bijdrage van 2012 zegt Electrabel dat het alle rechtsmiddelen zal blijven onderzoeken om zijn belangen te verdedigen.

“De gevolgen van deze uitspraak zullen vanaf vandaag worden geanalyseerd in al hun dimensies”, besluit Electrabel. “Als het huidige stelsel van de nucleaire bijdrage met zijn onredelijke en disproportionele kenmerken behouden blijft en de groep geen perspectief van financieel evenwicht in België geeft, zal Electrabel alle opties bestuderen over de toekomst van haar nucleaire activiteiten in België.”

Door
AANGERADEN
Meest recent