Werknemers fietsen van klus naar klus

Het personeel van Hise kreeg elektrische stadsfietsen met extra laadbak en een elektrische bakfiets. Foto: loh

Harelbeke -

Om kleine klusjes uit te voeren, verplaatsen de twintigtal werknemers van de klusjes- en groendienst van de vzw Hise zich voortaan met elektrische fietsen. In plaats van nieuwe bestelwagens werden twee stadsfietsen en een bakfiets aangekocht.

De werknemers van de groen- en klusjesdienst van vzw Hise (Harelbeekse Initiatieven voor Sociale Economie), die voornamelijk kleine klussen uitvoeren bij hulpbehoevende particulieren thuis, zullen voortaan van de ene klus naar de andere fietsen. Op een werkdag zal een werknemer zo al snel tien kilometer fietsen.

‘Dit is een veel snellere en goedkopere manier van werken’, zegt voorzitter van de vzw en schepen van Sociale Economie Eddy Glorieux (N-VA).

De groen- en klusjesdienst beschikt over elf voertuigen, maar door de toenemende opdrachten was er nood om het park uit te breiden. ‘Onze werknemers moeten vooral kleine afstanden afleggen en voeren ook voornamelijk kleine klussen uit. Daarom hebben we er voor gekozen om geen nieuwe wagens te kopen, maar elektrische fietsen. We helpen de CO2-uitstoot te verminderen, maar fietsen zijn ook veel praktischer. We besparen op brandstof en de werknemers zijn ook sneller te plaatse, want ze moeten niet meer in de file staan. Bovendien kunnen we ook flexibeler zijn om mensen aan te werven, nu moeten ze niet meer beschikken over een rijbewijs.’

80 kg materiaal

De vzw Hise kocht twee elektrische stadsfietsen met extra laadbak en een elektrische bakfiets. ‘Elektrisch is noodzakelijk omdat onze werknemers toch heel wat materiaal meenemen, zoals bijvoorbeeld een grasmachine. Met de stadsfietsen zijn ze op pad met gemiddeld 25 kg en bij de bakfiets is het al minstens 80 kg’, zeggen technische begeleiders Lander Vander Bouwhede, Wouter Vanwynsberghe en Gino Peirs. ‘Eerlijk gezegd, ik stond nogal sceptisch tegen het idee.

Ook de werknemers zelf zijn enthousiast. ‘Ik ben een fervente fietser. Ieder weekend zit ik op mijn koersfiets en ik kom ook naar het werk met de fiets. Nu tijdens het werk kunnen fietsen maakt het werk veel plezanter’, zeggen Emanuel Hombecq (33) en Thomas Scherpereel (26).

Door EVELIEN VANTOMME