‘Programma van Open VLD heeft PS-vleugels gekregen’

Bron © belga

Terwijl N-VA en Open Vld elkaar hebben gevonden in de Vlaamse regering, geeft N-VA scherpe kritiek op het akkoord dat de liberalen mee goedkeurden in de Brusselse regering. ‘Het akkoord is doorspekt met verouderde PS-concepten die ons economisch niet zullen voorthelpen’, aldus fractievoorzitter Johan Vandendriessche.

De voormalige bestuurder van KPMG België was bij de bespreking van de regeerverklaring hard voor de nieuwe coalitie, ‘die niet fundamenteel verschilt van de vorige’. Na enkele voorbeelden van PS-concepten als ‘nepjobs’ binnen de overheid en van laks beleid, bijvoorbeeld inzake veiligheid, concentreerde de N-VA-politicus zijn betoog rond begroting en financiën.

Volgens Vandendriessche laat het ontbreken van een concreet plan om 300 miljoen euro te besparen het ergste vermoeden voor de toekomst en de samenhang van de nieuwe Brusselse coalitie. ‘Goede rekeningen maken goede vrienden. Ik voorspel nu al dat, eens de rekeningen op de agenda komen, er geen sprake meer zal zijn van goede vrienden’, zei Vandendriessche, die ook de verhoging van de belasting op onroerende goederen op de korrel nam.

Ook de beslissing om voor het einde van de legislatuur een Museum voor moderne kunst in de Citroën-garage onder te brengen, kon bij Vandendriessche niet op veel bijval rekenen. ‘De Kunstberg bevat 50.000 vierkante meter tentoontstellingsruimte. Daar is dus plaats genoeg om hedendaagse en zelfs experimentele kunst onder te brengen.’

Vandendriessche had met de ‘Bianco cheque’ ook nog een neologisme in petto, verwijzend naar de nieuwe CD&V-staatssecretaris Bianca Debaets. Zij is onder meer bevoegd voor verkeersveiligheid, maar daar wordt volgens N-VA in het regeerakkoord met geen woord gerept. ‘De Bianco cheque is dus een bevoegdheid waarvan de regering nadien wel ziet wat ze ermee doet.’

Door
AANGERADEN
Meest recent