Vlaamse regering wil budgettair evenwicht vanaf 2015

Bron © belga

Foto: BELGA

De nieuwe Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open VLD wil al vanaf 2015 aanknopen met een budgettair evenwicht. Eerder in de onderhandelingen circuleerde de optie om te vertrekken met een licht tekort om nadien aan te knopen met een evenwicht. Die piste is nu van de baan. Dat heeft Belga dinsdag vernomen.

Het is al langer geweten: de budgettaire uitdagingen voor de nieuwe Vlaamse regering zijn groot. Dat heeft onder meer te maken met de budgettaire afspraken van de zesde staatshervorming. Zo dreigde er bij ongewijzigd beleid een tekort van 1,4 miljard euro in 2015.

Omdat de noden in onder meer Welzijn en Onderwijs bijzonder groot zijn, werd tijdens de onderhandelingen tussen N-VA en CD&V de piste geopperd om in 2014 een beperkt tekort, bijvoorbeeld van enkele honderden miljoenen euro, toe te laten om nadien aan te knopen met een evenwicht.

Die piste is nu verlaten. Bedoeling is dat er al in 2015 wordt afgeklokt met een evenwicht. Ook voor de jaren nadien zou dat evenwicht aangehouden worden. Dat betekent dat de Vlaamse regering meteen fors zal moeten besparen. Waar en hoe dat zal gebeuren, is nog onduidelijk. Ook hoeveel ruimte er zal zijn voor nieuw beleid, bijvoorbeeld voor de wachtlijsten in de zorg, blijft nog een vraagteken.

Het is ook afwachten wat de intrede van Open VLD betekent voor heikele dossiers zoals Oosterweel, de hervorming van het secundair onderwijs en de plannen voor de ondersteuning van personen met een handicap.

Over de provincies - een dossier waar N-VA en CD&V onderling al behoorlijk over hebben geruzied - is wel te horen dat er een drastische hervorming op stapel staat. Er zal opnieuw fors gesnoeid worden in de provincies, met een sterke daling van het aantal raadsleden en gedeputeerden.

Door
AANGERADEN