Datingsite experimenteert met profielen van gebruikers

Bron © Reuters

Foto: *

De Amerikaanse datingwebsite OkCupid heeft opzettelijk mensen die niet bij elkaar passen aan elkaar gekoppeld. Met de tests wilde het bedrijf zijn technologie op punt stellen.

Naast het uploaden van afbeeldingen en een datingprofiel gebruikt OkCupid ook een vragenlijst om potentiële partners op basis van een vragenlijst te koppelen.

‘Wanneer we mensen zeggen dat ze goed bij elkaar passen, handelen ze alsof dat zo is’, schrijft medestichter Christian Rudder in een blogpost . ‘Zelfs wanneer ze niet goed bij elkaar zouden mogen passen.’

Het werkt ook in de andere richting. Koppels die horen dat ze niet bij elkaar passen, zelfs als het algoritme van de datingsite het tegenovergestelde toont, zijn minder geneigd om elkaar berichten te sturen.

De datingsite ondervond ook dat mensen vooral naar de foto’s kijken. ‘Uw effectieve woorden zijn bijna niets waard’, zegt Rutter.

De datingsite geeft de praktijk toe na de kritiek op een experiment van Facebook. De onderzoekers wilden weten of we op sociale netwerken beïnvloed worden door de stemming van onze vrienden. Dat de proefpersonen niets afwisten van een experiment waarin hun emoties werden gemanipuleerd – laat staan dat ze toestemming hadden gegeven – doet grote vragen rijzen.

OkCupis zegt dat zulke experimenten een essentieel onderdeel zijn van het ontwikkelen van een website. ‘’De meeste ideeën zijn slecht. Zelfs goede ideeën kunnen beter. Met experimenten zijn de manier om dit uit te zoeken.’

Door
AANGERADEN