Ageas ziet winst smelten door Fortis-rechtszaak

Bron © belga

Ageas heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 31 miljoen euro geboekt. Dat 93 procent minder dan de 471,6 miljoen van het eerste semester van 2013, onder meer omdat Ageas nu een voorziening van 130 miljoen euro heeft aangelegd in verband met de rechtszaak over het Fortis-verleden.

Onderliggend meldt Ageas wel ‘solide’ resultaten, ondanks slechte weersomstandigheden in het Verenigde Koninkrijk en België. De zware hagelstormen die ons land in juni troffen, hebben een netto-impact van 24 miljoen euro. De nettowinst van de tak Niet-Leven & Overige (met onder meer auto- en brandverzekeringen) bedroeg 55 miljoen euro in het eerste semester, tegen 128 miljoen euro in die periode vorig jaar.

De lagere winst in de activiteit Niet-Leven werd gecompenseerd door sterke resultaten van de levensverzekeringsactiviteit, vooral in België en Azië. De nettowinst van Leven steeg van 201 miljoen in het eerste semester 2013 naar 285 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar.

Samen met de halfjaarcijfers maakte Ageas ook bekend dat er een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen wordt opgestart ter waarde van 250 miljoen euro. Het start op 11 augustus en zal eindigen tegen ten laatste 31 juli 2015. De verzekeraar blijft dus geld uitkeren aan zijn beleggers.

Advocaat Adriaan de Gier van stichting FortisEffect had Ageas dinsdag opgeroepen om geen dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Dat zou onrechtmatig zijn omdat het ten koste gaat van de verschuldigde schadevergoeding voor gedupeerde Fortis-beleggers, luidde het. Ageas kondigde al aan in cassatieberoep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.

Door
VOOR ABONNEES