Ageas: ‘Slechts beperkte groep aandeelhouders kan aanspraak maken op schadevergoeding’

Bron © belga

Ageas-ceo Bart De Smeten Filip en Coremans, de gloednieuwe cro. Foto: Photo News

Verzekeraar Ageas meent dat slechts een beperkte groep aandeelhouders aanspraak kan maken op een schadevergoeding in de zaak-Fortis, met name enkel zij die in de laatste week - op basis van misleidende verklaringen - Fortis-aandelen hebben gekocht en die niet hebben verkocht voor de feitelijke nationalisering. Dat zei topman Bart De Smet woensdag in de marge van de persconferentie over het tweede kwartaal. ‘Dit principe is in alle gelijkaardige rechtszaken terug te vinden’, luidde het.

Vorige week raakte bekend dat Ageas, als erfgenaam van Fortis, moet opdraaien voor de misleidende verklaringen van de toenmalige Fortis-top in de laatste week voor de ontbinding van de bankverzekeraar, van eind september tot begin oktober 2008. Ageas gaat tegen het arrest in cassatieberoep, maar tegelijk legt het ook een provisie aan van 130 miljoen euro.

Woensdag maakten Bart De Smet en Filip Coremans, de gloednieuwe chief risk officer, bekend hoe ze tot die beslissing zijn gekomen. ‘Het voelt in deze zaak alsof ik leer zwemmen door het Kanaal over te steken’, liet Coremans zich ontvallen.

Ageas had de uitspraak van het gerechtshof in Nederland niet verwacht, gaf De Smet mee. ‘We begrijpen ze ook niet helemaal’, verwijzend naar het feit dat de Nederlandse overheid nagenoeg dezelfde verklaringen over Fortis aflegde, maar toch niet veroordeeld werd voor misleidende communicatie.

Provisie

Ageas besliste wel om een provisie aan te leggen. ‘Het is bijna zeker dat we iets zullen moeten betalen, maar we weten niet wanneer’, aldus Coremans. De 130 miljoen euro voorziening is volgens hem een ’evenwichtig gewogen gemiddelde’ dat vastgelegd werd met behulp van externe experts en met de toezichthouder. ‘Het blijft een schatting, maar we denken dat dit redelijk is.’

De 130 miljoen euro ligt ver onder ‘de miljarden’ waarover advocaat Adriaan De Gier van FortisEffect het in eerste instantie had. Maar Ageas meent dan ook dat enkel diegenen die in de bewuste week aandelen hebben gekocht en niet hebben verkocht voor het weekend van de nationalisering, in aanmerking komen. ‘Het aandeel van Fortis werd toen in feite naar boven gepraat, waardoor beleggers te duur hebben gekocht’, luidde het. Om hoeveel aandelen het gaat, wilde het management woensdag niet kwijt.

Volatiele markt

Een andere element waarmee volgens Coremans rekening moet worden gehouden is het feit dat de hele markt die dagen volatiel was, waarbij ook andere financiële aandelen klappen kregen. Hij wijst er ook op dat het Fortis-management in die week niet volledig op de hoogte was van wat de overheden - Nederland in het bijzonder - van plan waren (de nationalisering, red.). Bij de kwantificering van de provisie werd een beroep gedaan op externe experts en vergeleken met jurisprudentie in de VS en Nederland.

Ageas sluit niet uit dat er nog meer provisies voor deze zaak zullen moeten worden aangelegd. ‘We zullen zien hoe de jurisprudentie zich ontwikkelt, maar dat is niet voor onmiddellijk. Het kan jaren duren’, aldus de chief risk officer.

Door
AANGERADEN