VS sturen nog 130 militaire adviseurs naar Irak

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en Hagel, minister van Defensie.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry en Hagel, minister van Defensie.© AFP

De Verenigde Staten hebben nog 130 bijkomende militaire adviseurs naar Irak gestuurd. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel bekendgemaakt.

llo

De adviseurs zullen in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan, nagaan wat de noden zijn van de jezidi-bevolking. Duizenden jezidi’s, een religieuze, etnisch Koerdische minderheid, sloegen een week geleden op de vlucht voor de Islamitische Staat (IS, vroeger Isis). De jihadistische strijders van IS belegerde de Noord-Iraakse stad Sinjar. De jezidi’s worden door de soennitische extremisten van IS als duivelaanbidders aangezien.

President Barack Obama had in juni al 300 militaire raadgevers naar Irak gestuurd om de Iraakse veiligheidsdiensten te ondersteunen in hun strijd tegen IS.

Ook de 130 extra adviseurs zullen ‘niet deelnemen aan gevechten’, luidt het. De voorbije nacht voerde de VS opnieuw luchtaanvallen uit op de stellingen van IS.

De Amerikaanse president Barack Obama gaf vorige week groen licht voor de eerste militaire operatie in Irak sinds het einde van de Irakoorlog in 2011.

VS stuurt extra adviseurs naar Irak

De Verenigde Staten hebben nog eens 130 veiligheidsadviseurs naar het noorden van Irak gestuurd. Er waren al 300 militaire raadgevers in Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan. Ze moeten uitzoeken wat de jezidi-bevolking precies nodig heeft. De Jezidi, een Koerdische minderheid, is op de vlucht voor de moslimterroristen van Islamitische Staat, de IS. Maar de Amerikanen gaan niet mee vechten tegen die IS, zegt minister van defensie Chuck Hagel.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten