Gent en KU Leuven stijgen in top-100 beste universiteiten

Bron © BELGA
Gent / Leuven -

De Amerikaanse universiteiten blijven de wereldranking van universiteiten aanvoeren, de zogenaamde 'Academic Ranking of World Universities' of ARWU. Maar ook twee Belgische universiteiten staan in de top-100: Gent op de 70ste plaats en de KU Leuven op de 96ste plaats. Beide doen het daarmee beter dan vorig jaar.

De lijst die vrijdag gepubliceerd werd door de Chinese universiteit Jia Tong in Shanghai rangschikt de 500 beste universiteiten ter wereld. De hegemonie van de Amerikanen houdt stand: Harvard en Stanford blijven goed voor de eerste en tweede plaats, gevolgd door MIT en Berkeley die haasje over spelen tegenover vorig jaar. De Britse unief van Cambridge vervolledigt de top-vijf.

Ook China zet zijn opmars voort, met 44 instellingen in de top-500. Het land staat daarmee op de tweede plaats, na de VS (146) maar voor Duitsland (39).

Wereldtop

België doet het ook beter dan vorig jaar. Gent bezet nu globaal de 70ste plaats (85 in 2013), terwijl de KU Leuven in de top-100 komt (96). In sommige domeinen behoren de Vlaamse universiteiten zelfs tot de wereldtop: voor landbouwwetenschappen staat Gent op de 41ste plaats, terwijl de KU Leuven goed scoort in farmawetenschappen (39).

De rangschikking van Shanghai bestaat sinds 2003 en houdt rekening met een zestal criteria om de 17.000 onderzoeksinstellingen wereldwijd te klasseren. Zo wordt gekeken naar het aantal Nobelprijs-laureaten bij oud-leerlingen, de mate waarin onderzoekers worden geciteerd en het aantal publicaties in gerenommeerde bladen als 'Science' en 'Nature'. Maar de lijst krijgt ook veel kritiek, omdat de criteria zich vooral toespitsen op onderzoek en minder op overdracht van kennis. Daar zou Europa beter scoren.

Door oom
AANGERADEN