‘Rijke rapper uit Londen onthoofdde James Foley’

Bron © belga, sunday times
Volgens de toonaangevende Britse krant Sunday Times heeft de Britse geheime dienst de moordenaar van de Amerikaanse journalist James Foley geïdentificeerd. Het zou gaan om Abdel-Majed Abdel Bary (23), een Londense rapper die begin dit jaar zijn ouderlijke huis (waarde 1,2 miljoen euro) verliet en naar Syrië trok.

In beelden van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley was te horen dat de moordenaar een duidelijk Brits accent had. De terreurmilitie IS verspreidde de propagandavideo en niet veel later begonnen de Britse inlichtingendiensten een zoektocht naar de man, die bij zijn medestrijders in Syrië als 'Jihadi John' bekend zou staan. Een groepje Britten zou in Syrië genoemd worden naar The Beatles, met John, Ringo, Paul en George, volgens The Guardian. 

De experts die de man nu geïdentificeerd hebben, zouden zich vooral baseren op stemherkenning. Van Abdel-Majed Abdel Bary bestaan in alle geval voldoende opnames die vergeleken kunnen worden met de stem van de man op de onthoofdingsfilm die ISIS vorige week postte. Want Bary is een rapper die een paar cd’s maakte onder de naam L Jinny, en daarmee uitgebreid airplay kreeg op de Britse openbare radio BBC 2.

Chillen met maatje

Aanvankelijk rapte L Jinny vooral over drugs en het uitgaansleven. Maar geleidelijk groeide zijn twijfel over het ­leven dat hij leidde. Hij rapte niet langer over zijn laatste shot, maar over zijn onver­mogen om goed van kwaad te scheiden. L Jinny kwam in de ban van de Islam, werd almaar radicaler, tot zijn laatste nummers barstten van de haat voor wat het Westen zijn moslimbroeders in zijn ogen aandoet.

Tegenwoordig gaat hij dus door het leven als Abdel-Majed Abdel Bary. Het zal de man allicht niet verwonderen dat de Britse inlichtingendienst MI5 hem nu beschouwt als hoofdverdachte voor de onthoofding van James Foley. Eerder dit jaar postte hij op Twitter zelf een foto waarop hij een afgehakt hoofd in zijn linkerhand houdt. Daaronder schreef hij: ‘Aan het chillen met mijn beste maatje, of wat er van hem overblijft.’

De foto is genomen in de Noord-Syrische stad Raqqa, die ISIS heeft uitgeroepen tot hoofdstad van de Islamitische Staat. Abdel-Majed Abdel Bary vertrok begin dit jaar naar Raqqa. Hij gaf er veel voor op. Onder andere een woning ter waarde van 1,2 miljoen euro, waar hij met zijn moeder en vijf broers woonde.

Vader is militant

De vader van Bary is een militant, geboren in Egypte, die vastzit voor een terrorismeaanklacht en wacht op zijn proces, meldt de Volkskrant. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Daarbij kwamen honderden mensen om. 

Bij de zoektocht naar de moordenaar worden alle middelen ingezet: MI5, MI6, SAS en Scotland Yard: allemaal worden ze ingezet. Ook de FBI is bij de zoektocht betrokken. Volgens de Mail on Sunday is de voorbije twee dagen een omvangrijke groep soldaten van de Britse elite-eenheid SAS en het Speciaal Verkenningsregiment SRR in Irak en Syrië neergestreken. Met hoogtechnologische operaties proberen zij jihadisten gevangen te nemen en zo ook de moordenaar van Foley te vinden. De krant Daily Mirror berichtte dat de jacht binnen de twee dagen tot de gevangenneming van de moordenaar kan leiden.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond waarschuwt voor IS en zegt dat de onthoofding ‘verraad’ is van alles waar het Britse volk voor staat. ‘We zijn op zoek naar een manier om de barbaarse ideologie te bestrijden.’

Door evg, pom
AANGERADEN