Franse eerste minister biedt ontslag regering aan

François Hollande en Manuel Valls.

François Hollande en Manuel Valls. © AFP

De Franse eerste minister Manuel Valls heeft het ontslag van zijn regering aangekondigd tijdens een onderhoud met de Franse president François Hollande. Dat werd maandag door het Elysée bekendgemaakt. Hollande heeft aan Valls gevraagd om een nieuwe regering te vormen, die dinsdag al zal worden voorgesteld.

llo

De premier en de president, allebei van de regerende PS, hadden maandagochtend voorafgaand aan de aankondiging een onderhoud van een uur.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De val van de regering is een gevolg van een dispuut tussen Valls en minister van Financiën Arnaud Montebourg over het te volgen beleid. Ze waren het niet eens over hoe de regering de groei in Frankrijk zou moeten stimuleren.

Montebourg, die de linkervleugel van de PS vertegenwoordigt, pleitte het afgelopen weekend opnieuw voor een economische koerswijziging en ging hiermee lijnrecht in tegen het hervormingsbeleid van Hollande en Valls. De entourage van Valls had de woorden van Montebourg sterk veroordeeld.

Nieuwe coherente ploeg

Hollande heeft aan Valls meteen gevraagd om ‘een coherente ploeg te vormen met duidelijke plannen voor de toekomst’, aldus het statement van het Elysée. Volgens de Franse krant Le Monde zal Vals premier blijven.

De regering-Valls is nog maar vijf maanden aan de macht. Zijn regering hield 147 dagen stand. Hij werd premier nadat de regerende socialisten een zware nederlaag hadden geleden bij lokale verkiezingen. Zijn voorganger was Jean-Marc Ayrault.

Uit de maandelijkse opiniepeiling van IFOP voor Le Journal Du Dimanche (JDD) blijkt dat de populariteit van Manuel Valls in vrije val is. Ook de populariteit van president François Hollande is naar een nieuw dieptepunt gezakt. Hij is de minst populaire president van Frankrijk in meer dan vijftig jaar.

Franse regering neemt ontslag

In Frankrijk heeft premier Valls het ontslag van zijn regering aangeboden aan president François Hollande. Valls is het niet eens met economisch beleid dat zijn Minister van Financiën Montebourg wil voeren. President Hollande heeft de premier meteen de opdracht gegeven om een nieuwe regering samen te stellen.

Franse regering neemt ontslag

In Frankrijk heeft premier Manuel Valls het ontslag van zijn regering aangeboden aan president Hollande. Valls pikt het niet meer dat minister van Economie Montebourg zijn besparingsbeleid blijft bekritiseren. Valls moet van Hollande tegen morgen een nieuwe regering samenstellen. Maar dat zal dus waarschijnlijk zonder Montebourg zijn.

LEES OOK

Nu in het nieuws