Dit was de laatste brief van James Foley

James Foley in Aleppo (Syrië). Foto: Nicole Tung

De familie van de onthoofde Amerikaanse journalist James Foley (41) heeft zijn laatste brief gepubliceerd. Het is meteen ook de enige brief die de familie ooit heeft gekregen. Al zijn andere brieven werden in beslag genomen door Foleys ontvoerders.

In juni bedacht Foley een andere tactiek: hij gaf de brief mee aan iemand die zou vrijgelaten worden. Die belde dan na zijn vrijlating de moeder van de journalist op en dicteerde haar de brief. Die brief werd nu gepubliceerd op de website freejamesfoley.org .

Lieve familie en vrienden,

Ik herinner me nog dat ik met papa naar het winkelcentrum ging en een ontzettend lange fietstocht met mama. Ik herinner me zoveel leuke momenten met ons gezin. Die momenten laten me toe even te ontsnappen aan deze gevangenis. Dromen over familie en vrienden doen me ontsnappen en vreugde vult dan mijn hart.

Ik weet dat jullie aan me denken en voor me bidden. Ik ben zo dankbaar. Ik voel jullie, in het bijzonder wanneer ik bid. Ik bid ervoor dat jullie sterk blijven en blijven geloven. Ik voel dat ik jullie zelfs in deze duisternis echt kan raken wanneer ik bid.

We zitten met achttien samen in een cel, wat me erg heeft geholpen. We hadden eindeloze gesprekken met elkaar over films, banaliteiten en sport. We hebben spelletjes gespeeld met dingetjes die we in onze cel vinden… We hebben manieren gevonden op te dammen, schaken en Risk te spelen… We hebben competities georganiseerd waarbij we de tijd gebruikten om onze strategie voor de volgende dag te bepalen. Samen spelen en elkaar nieuwe dingen leren heeft ons geholpen om de tijd voorbij te laten gaan. Ze waren echt een grote hulp. We vertellen verhalen opnieuw en lachen om de spanning te breken.

Ik heb sterke en zwakke dagen gehad. We zijn zo blij voor diegenen die bevrijd wordt, maar uiteraard verlangen we ook naar onze eigen vrijheid. We proberen elkaar aan te moedigen en we delen onze sterktes. We krijgen nu beter te eten en elke dag. We hebben thee en af en toe koffie. Al het gewicht dat ik vorig jaar kwijt was, is er weer bijna bij.

Ik denk veel aan mijn broers en zus. Ik herinner me dat ik met Michael weerwolf speelde in het donker en aan de vele andere avonturen samen. Ik herinner me dat ik achter Mattie en T rond het keukeneiland rende. Het maakt me blij als ik aan hen denk. Als er nog geld op mijn bankrekening zou staan, dan wil ik dat het naar Michael en Matthew gaat. Ik ben zo trots op jou, Michael. Ik ben je dankbaar voor de vrolijke herinneringen uit de kindertijd en voor de leuke momenten met jou en Kristie toen we al volwassen waren.

En grote John, ik vond het zo leuk om jou en Cress te bezoeken in Duitsland. Bedankt om me te verwelkomen. Ik denk veel aan RoRo en probeer me voor te stellen hoe Jack eruitziet. Ik hoop dat hij de persoonlijkheid van RoRo heeft!

En Mark… ook op jou ben ik zo trots, broer. Ik denk aan jou aan de westkust en hoop dat je geregeld snowboardt en gaat kamperen. Ik herinner me nog goed die keer toen we samen naar Comedy Club in Boston gingen en onze geweldige knuffel daarna. Deze speciale momenten blijven me hoop geven.

Katie, ik ben zo trots op jou. Je bent de sterkste en beste van ons allemaal! Ik denk aan hoe hard je werkt en mensen helpt als verpleegster. Ik ben zo blij dat we nog ge-sms’t hebben vlak voordat ik gevangen genomen werd. Ik bid ervoor dat ik naar je huwelijk kan komen…. Nu klink ik als Oma!!

Oma, neem alstublieft je medicijnen, ga wandelen en blijf dansen. Ik ben van plan je mee te nemen naar Margarita’s wanneer ik thuiskom. Hou je sterk, want ik ga je nodig hebben om mijn leven terug te krijgen.

Jim

Door
AANGERADEN