Geen plaats voor dissidenten in nieuwe Franse regering

© EPA

Een dag nadat hij een aantal dissidenten uit zijn regering gooide, heeft de Franse premier Manuel Valls zijn nieuwe ministerploeg bekendgemaakt. Daarin is geen plaats meer voor criticasters als Arnaud Montebourg en Benoit Hamon.

Montebourg en Hamon hadden het voorbije weekend openlijk kritiek geuit op het in hun ogen te rechtse besparingsbeleid van Hollande. Valls bood daarop maandag het ontslag van zijn regering aan.

Emmanuel Macron vervangt Arnaud Montebourg nu als minister van Economie. Benoit Hamon wordt als minister van Onderwijs afgelost door Najat Vallaud-Belkacem, een van de opkomende talenten in de socialistische partij van Hollande.

De 36-jarige Macron is een voormalige zakenbankier die economisch en financieel adviseur was van Hollande. Hij staat duidelijk voor een meer liberale lijn, wat erop wijst dat Hollande en Valls een meer sociale politiek niet echt genegen zijn.

Vallaud-Belkacem, ook al 36, was tot maandag minister voor Vrouwenrechten. Zij wordt de eerste vrouw in de geschiedenis van de 56 jaar oude Vijfde Franse Republiek die het departement onderwijs krijgt.

Veel getrouwen van Hollande behouden hun post in de nieuwe Franse regering. Michel Sapin blijft op Financiën, en krijgt er dus niet Economie bij, zoals geruchten suggereerden. Laurent Fabius blijft minister van Buitenlandse Zaken, en Jean-Yves Drian behoudt Defensie. Segolène Royal, de vroegere levenspartner van Hollande, blijft minister van Milieu.

LEES OOK

Nu in het nieuws