Experts vermoeden trucage in IS-onthoofdingsfilmpje

Foto: Reuters

Na grondig onderzoek van het filmpje waarin Islamitische Staat de onthoofding van James Foley toont, is er twijfel gegroeid of de 23-jarige Londense rapper Abdel-Majed Bary wel de echte moordenaar is, schrijft de Britse krant The Times. Volgens een bedrijf dat het filmpje onderzocht heeft, is het bewerkt.

Er is grondige twijfel of Bary wel echt aan de onthoofding begint op het eind van het filmpje. Experts die de beelden bestudeerden zien wel dat Bary snijbewegingen maakt ter hoogte van Foley’s hals, maar er is geen bloed te zien. Ook het geluid zou niet kloppen. De experts zeggen dan ook te vermoeden dat de echte moord pas gebeurd is nadat de camera gestopt was.

Voorts valt het op dat het 4 minuten en 40 seconden durende filmpje zeer professioneel is gemaakt. De scène met de geknielde Foley is opgenomen met ten minste twee camera’s.

De uitspraken van Foley lijken een uitgeschreven tekst te zijn, en er zit een minuscule biep in waaruit de deskundigen afleiden dat Foley een deel van zijn tekst heeft moeten herhalen.

Het beeldmateriaal eindigt met dezelfde jihadist die naast een andere ontvoerde Amerikaanse journalist, Steven Sotloff, staat, en dreigt dat hij hetzelfde lot als Foley zal moeten ondergaan. Van dit deel denken de experts dat het eerder is opgenomen dan de executie van James Foley.

Door LS/AP
AANGERADEN