"Moet ik mijn tieners waarschuwen voor hun eerste keer?"

© *

'Ik heb twee tieners in huis en vraag me af of ik het met hen moet hebben over hun ‘eerste keer’. Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Ik heb twee tieners in huis en vraag me af of ik het met hen moet hebben over hun ‘eerste keer’. Niet zozeer over anticonceptie of andere risico’s – daar zijn ze goed van op de hoogte –, het gaat me meer om de ervaring. Mijn eigen ontmaagding sloeg nogal tegen en dat heeft toch een tijdje een domper gezet op mijn relatie. Ik heb zelf nu een fijn seksleven, maar als ik zie wat er allemaal rond seks in de media verschijnt, ben ik bang dat mijn kinderen een nog veel grotere teleurstelling tegemoet gaan. Ik wil hen dus wel waarschuwen, maar ook geen schrik aanjagen. Wat zou ik best doen?

Het is natuurlijk bijzonder jammer dat jouw eerste keer zo tegenviel, maar ik zou me niet al te veel zorgen maken over je kinderen. Bij de meeste jongeren valt de eerste keer eigenlijk wel goed mee. We hebben redelijk betrouwbare cijfers over hoe Vlamingen de eerste keer seks met penetratie (zoals dat dan heet) ervaren. Daaruit blijkt dat ongeveer 3 procent het als heel negatief beleefde, en 12 procent als eerder negatief. Voor 28 procent was het een neutrale ervaring, en voor 41 procent was het eerder positief. 16 procent vond het geweldig. Die cijfers stroken waarschijnlijk niet met het angstaanjagende beeld dat heel wat mensen in hun hoofd hebben. De eerste keer seks is dan iets voor jonge pubers die na een paar breezers in de koffer duiken met iemand die ze niet goed kennen, om daar dan zowel lichamelijk als psychologisch een pijnlijke ervaring aan over te houden. Het is een populaire mythe die heel wat ouders slapeloze nachten bezorgt. Maar het waarheidsgehalte ervan is dus eerder laag.

Dat de meeste jongeren redelijk tevreden zijn over hun eerste keer is niet zo verwonderlijk. Ze beginnen hun seksuele carrière bijna nooit met penetratieseks. Meestal starten ze rond hun dertiende met tongzoenen, om vervolgens over te gaan op strelen boven de kleren, aanrakingen onder de kleren, manuele seks. om uiteindelijk uit te komen bij ‘ontmaagding’. Heel die evolutie neemt gemiddeld zo’n drie jaar in beslag. Heel wat jongeren zijn dan ook niet zo piepjong meer bij hun eerste keer. In het zesde middelbaar is de helft van alle jongeren nog maagd. De andere helft, die wel al seks heeft gehad, was rond de 15,5 jaar wanneer het voor het eerst gebeurde. En er is ook een niet zo kleine groep die nog wat langer wacht: op 21 jaar moet ongeveer één op de zes jongeren nog aan hun eerste keer beginnen. Ze duiken ook niet zomaar met eender wie tussen de lakens. De meesten beleven de eerste keer met hun ‘lief’. De meeste jongeren nemen dus tijd om seks geleidelijk te ontdekken met iemand die ze graag zien, wat maakt dat ze ook wel ongeveer weten waar ze zich aan kunnen verwachten. Ik zeg wel ongeveer, want het blijft natuurlijk iets wat ze nog aan het leren zijn, en waarmee ze weinig ervaring hebben.

Mensen voor wie de eerste keer tegenvalt, zijn er meestal minder geleidelijk naartoe gegroeid, of ze hebben een aantal stappen overgeslagen. Of ze zijn slachtoffer van seksueel geweld. Heel jong zijn (14 of jonger) is ook niet bevorderlijk voor een positieve ervaring. Wat niet wil zeggen dat het per definitie trauma’s oplevert. Als het gebeurt binnen een toegewijde relatie, en beide partners zijn ongeveer even oud, dan valt het meestal wel mee. Als het leeftijdsverschil echter groot is, en de relatie is slecht, of er is er geen, dan is er duidelijk risico.

Ik kan goed begrijpen dat dit je na aan het hart ligt, en ik zie geen reden waarom je het niet zou bespreken met je kinderen. Wat mij betreft, kun je het gewoon verwoorden zoals in je vraag, wetende dat een negatieve ervaring zeker niet de regel is. Het is voor hen ook goed om van jou te horen dat, als het dan toch tegenslaat, dat vervelend kan zijn. Maar dat het daarom geen levenslang trauma hoeft op te leveren. Als ze het veilig doen, met iemand die ze graag zien, en hun tijd nemen om elkaar te leren kennen, dan komt het wel goed.

Seksuoloog Alexander Witpas geeft antwoord op jouw seksvraag. Mail je vraag naar seks@nieuwsblad.be

LEES OOK