‘Ook Rutten nu genoemd als eurocommissaris’

© REUTERS

De speculaties over wie de nieuwe Belgische eurocommissaris wordt, groeien aan. Verschillende krantenwebsites citeren de naam van Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. Maar bronnen bij verschillende partijen van de toekomstige Zweedse coalitie doen dat gerucht af als onwaarschijnlijk.

De partijvoorzitters van de Zweedse coalitie in wording zitten vrijdagavond rond de tafel met de coformateurs, officieel om de werkzaamheden van de komende dagen te bespreken. Her en der is te horen dat de kwestie van de eurocommissaris wellicht besproken zal worden. Zaterdag vindt immers in Brussel een Europese top plaats, waar de staats- en regeringsleiders een aantal Europese topjobs zullen invullen.

België heeft nog geen kandidaat voor de toekomstige EU-Commissie. Tot nu toe circuleerden de namen van Marianne Thyssen (CD&V), Didier Reynders (MR) en Karel De Gucht (Open VLD). Dat Commissievoorzitter in spe Jean-Claude Juncker op zoek is naar vrouwen voor zijn Commissie, speelt in het voordeel van Thyssen. Maar de Franstalige liberalen van de MR vinden dat CD&V met wellicht een premier én een eurocommissaris wel heel goed bedeeld zou zijn.

De piste-Rutten - vrouw en liberaal - werd vrijdagmiddag geopperd door de sites van La Libre en later De Tijd, maar wordt meteen door verschillende partijen als onwaarschijnlijk afgedaan. Open VLD is de kleinste partij rond de Zweedse onderhandelingstafel, en zou, indien ze de eurocommissaris krijgt, mogelijk slechts één minister mogen leveren in de nieuwe federale regering.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt