Joëlle Milquet: ‘Juncker verafschuwt Reynders’

Bron © belga/Le Soir

De Franstalige minister van Onderwijs en vroegere federale vicepremier, Joëlle Milquet. Foto: BELGA

In een interview met de krant Le Soir heeft ex-vicepremier Joëlle Milquet (CDH) maandag het uitblijven van een Belgische kandidaat-eurocommissaris gehekeld. ‘Charles Michel zou zeer blij zijn indien Didier Reynders vertrekt’, zei ze over de Franstalige liberalen. Op radiozender Bel RTL ontkende Milquet dat ze die verklaring heeft gedaan, waarop de krant de opnames van het interview op internet zette.

Tijdens de opname van het interview hoort men Milquet zeggen dat ‘Charles Michel zeer blij zou zijn indien Didier Reynders zou vertrekken, want anders blijft hij voorzitter en Reynders vicepremier, met de totale bevuiling waarvoor hij steeds zorgt’. ‘Het is van het grootste collectieve belang voor de MR, bijna een kwestie van openbare gezondheid, maar ik maak een grapje!’, voegde de huidige Franstalige minister van Onderwijs toe.

Volgens Milquet wil Juncker CD&V-Europarlementslid Marianne Thyssen als Belgisch lid van de Europese Commissie. ‘Hij verafschuwt Reynders, hij wil geen liberaal en hij wil geen man. Hij kent haar (Thyssen, red.) goed en heeft vertrouwen in haar, ze behoort eerder tot het centrum, is sociaal voelend. De liberalen weten heel goed dat Juncker nooit voor Didier Reynders zal kiezen’, zo klonk het bij de vroegere CDH-voorzitster.

Reynders en Thyssen worden het vaakst genoemd als Belgische kandidaat-eurocommissarissen. De aanduiding van een Belgische kandidaat maakt deel uit van de onderhandelingen die formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) met N-VA, MR, CD&V en Open VLD voeren over de vorming van een nieuwe federale regering.

Door
AANGERADEN