Ruimtegekko’s op ‘seksmissie’ gestorven

Een van de ruimtegecko’s voor de lancering. Foto: federalspace.ru

De gekko’s die de ruimte zijn ingestuurd voor een experiment over gewichtloosheid en seksueel gedrag zijn allemaal dood. Dat heeft het Russische ruimteagentschap Roscosmos bevestigd.

De Russen stuurden in juli vier vrouwelijke hagedissen met een mannetje de ruimte in om meer te leren over hoe gewichtloosheid het seksueel gedrag van de dieren zou beïnvloeden.

De satelliet-lander landde maandagnamiddag in de Russische regio Orenburg. Maar de reis kende een tragische afloop voor de herpetologische bemanning. Al de gekko’s zijn ergens tijdens de reis gestorven, meldt het Russische ruimtevaartagentschap .

De doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Mogelijk zijn de dieren doodgevroren door een storing in het apparaat dat de temperatuur moest regelen. Specialisten zullen hun dood nu onderzoeken, laat het ruimtevaartagentschap weten.

De missie verliep alleszins niet zonder problemen. In juli was het contact met de satelliet even verbroken. Enkele dagen later kregen de wetenschappers de missie weer op de sporen. Maar niemand was zeker of de gekko’s nog leefden, schrijft The Moscow Times .

Het experiment kende ook succes. De vliegen aan boord hebben het kennelijk wel overleefd, en hebben zich bovendien voortgeplant. Er waren ook paddestoelen en zaden meegestuurd voor tests over zwaartekracht en straling. Die worden naar labo’s gestuurd voor onderzoek.

Door
AANGERADEN