Op 16 september vertrouwensstemming nieuwe Franse regering

© AP

De nieuwe Franse regering zal op 16 september bij de regeerverklaring het vertrouwen vragen van het parlement. Dat heeft het Franse presidentschap bekendgemaakt.

llo

De vertrouwensstemming moet duidelijk maken in hoeverre de linkervleugel van de regerende Parti Socialiste de herschikking van de Franse regering onder leiding van Manuel Valls zal steunen.

Valls diende op 25 augustus het ontslag in van zijn voltallige kabinet. Het ontslag kwam er na openlijke kritiek van de eigen minister Arnaud Montebourg en Benoit Hamon op het volgens hen te rechts besparingsbeleid van president François Hollande. Valls gooide de dissidenten uit de regering.

Dwarsliggers

Volgens Bruno Le Roux, fractieleider van de socialistische partij, beschikt de regering in het parlement over een ‘comfortabele meerderheid’, ondanks de veertigtal ‘dwarsliggers’ binnen de socialistische fractie.

De Parti Socialiste beschikt over 290 van de 577 zetels, een nipte absolute meerderheid. Bij de vertrouwensstemming van de regering Valls I in april (stemming: 306 voor en 239 tegen) stemde geen enkele socialist (op één uitzondering na) tegen.

Zes ecologisten en drie radicalen en elf PS-parlementsleden van de linkervleugel van de partij onthielden zich wel.

PS-dissidenten

Verwacht wordt dat het aantal PS-dissidenten bij de nieuwe vertrouwensstemming hoger zal liggen. Als er geen tegenstemmen komen, zal het aantal onthoudingen wellicht hoger liggen. Maar omdat enkel de onthoudingen niet meegerekend worden in de stemming, zou Valls het vertrouwen moeten krijgen van het parlement.

Als de vertrouwensstemming toch faliekant uitdraait, zou president Hollande gedwongen kunnen worden het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Nu in het nieuws