Amerikaanse veiligheidsdiensten vrezen voor nieuwe 9/11

Bij de gevechten op de luchthaven van Tripoli werden verschillende vliegtuigen vernield. Foto: rtr

Amerikaanse veiligheidsdiensten vrezen dat elf vermiste Libische lijnvliegtuigen zouden kunnen gebruikt worden om aanslagen te plegen. De vliegtuigen verdwenen toen islamitische rebellen de luchthaven van Tripoli veroverden.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten zetten alles op alles om de vliegtuigen te lokaliseren. Vermoedelijk zijn ze gestolen door de islamitische rebellengroep Libische Dageraad. Dat gebeurde na de bestorming van de luchthaven in de Libische hoofdstad Tripoli eind augustus.

Omdat het amper een week voor de dertiende verjaardag van de 9/11-aanslagen is, blaast Washington alarm. Het is bovendien ook de tweede verjaardag van de aanslag door Libische terroristen op de Amerikaanse ambassade in Benghazi.

Op Al Jazeera zei de Marokkaanse legerexpert Abderraman Mekkaoui dat ook de brigade van Mokhtar Belmokthar, een van de meest gezochte en gevreesde terroristen die gelinkt wordt aan Al-Qaida, zou betrokken zijn bij de verdwijning van de vliegtuigen. Volgens Mekkaoui zou die er niet voor terugdeinzen om de vliegtuigen in te zetten bij een aanslag à la 9/11 in Noord-Afrika.

Andere specialisten denken dat ook de olievelden in Saudi-Arabië of elders in het Midden-Oosten of Noord-Afrika een doelwit kunnen zijn.

De buurlanden van Libië zijn als de dood dat het fundamentalistische geweld dat momenteel het Noord-Afrikaanse land teistert, naar hen zal overwaaien. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shukri heeft onlangs tijdens een internationale bijeenkomst in Caïro opgeroepen tot het ontmantelen van alle milities in Libië.

Bij de Al-Qaida-aanslagen op 11 september 2001 op de WTC-torens in New York en het Pentagon in Washington D.C. kwamen meer dan drieduizend mensen om.

Door frp
VOOR ABONNEES