Boekentoren loopt leeg, aan 30.000 boeken per dag

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

© Frederiek Vande Velde

1 / 6

De gigantische boekenverhuizing in de Boekentoren is na enkele rustigere opstart-dagen in volle gang. Elke dag verhuizen er 30.000 boeken.

Bert Staes

Drie miljoen boeken moeten op drie maanden tijd verhuizen uit de toren naar het depot. De Boekentoren wordt leeggemaakt voor een grote restauratie. Alle boeken krijgen een plek in een ondergronds depot dat is gegraven onder de binnentuin.

‘De eerste dagen was het even wennen, maar nu draaien we op volle snelheid’, zegt verhuismanager Bas De Melker. ‘Elke dag verhuizen we tussen de 25.000 en 30.000 boeken, goed voor zo’n 600 meter boekenplanken.’

De hele operatie is jarenlang tot in de puntjes voorbereid. ‘Maar in feite is het heel simpel: alles moet van boven naar beneden, uit de toren naar het ondegronds depot’, zegt De Melker.

Puzzelwerk

Het blijft een sterk stukje puzzelwerk: de hele twintig verdiepingen van de Boekentoren verhuizen naar een drie verdiepingen tellend ondergonds depot. 'Het nieuwe depot is een soort legodoos. Door alle boeken op de efficiëntste manier te plaatsen gaat er zo weinig mogelijk ruimte verloren. Alles is precies uitgemeten.'

Tegen december moet de enorme verhuizingsoperatie afgerond zijn. Een team professionele verhuizers van zeventien mensen heeft er al die tijd een full time klus aan. Zodra alle boeken uit de toren zijn kunnen de restauratiewerken starten.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent