Amerikanen niet zo enthousiast over nieuwe film Roskam

In Canada is afgelopen nacht ‘The Drop’, de eerste Hollywoodfilm van onze landgenoot Michaël R. Roskam, in première gegaan. Wat zeggen de eerste Amerikaanse recensies?

De Truiense regisseur van ‘Rundskop’ stelde de film op het Filmfestival van Toronto zelf voor met onder andere acteurs Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace en Tom Hardy. Na Cannes is het een van de belangrijkste filmfestivals. De Amerikanen houden het festival nauw in de gaten als hofleverancier voor de Oscars.

Variety prijst vooral de ingetogen acteerprestatie van Tom Hardy. ‘Dat is de reden dat deze verdienstelijk opgebouwde thriller zo meeslepend blijft, ondanks een opeenvolging van onhandige plottwisten en Italiaanse stereotypen.’

Het entertainmentblad vindt de film minder goed dan eerder verfilmingen van verhalen van Dennis Lehane, zoals ‘Mystic River’ en ‘Gone Baby Gone’. Maar hij is niet zonder subtiel vermaak, waaronder een stevige laatste schermprestatie van de overleden James Gandolfini.

Niet de stad, niet de dialogen en niet Roskam zijn de ster van de film, schrijft The Hollywood Reporter . De film is van Tom Hardy, die de film gewicht geeft. Hij zou voor Roskam de weg moeten vrijmaken om meer Amerikaanse films te maken, klinkt het.

The Huffington Post breekt de film af. ‘Als ‘The drop’ niet de laatste acteerprestatie van James Gandolfini bevatte, dan zou de film rechtstreeks op DVD zijn uitgebracht.’ Maar de film is niet zonder charme, klinkt het. Ook weer dankzij Tom Hardy en James Gandolfini.

Over Matthias Schoenaerts wordt weinig geschreven.

‘The drop’ - de verfilming van ‘Animal Rescue’ van Dennis Lehane - volgt de lotgevallen van de op het eerste gezicht wat simpele Bob Saginowski, een barman in een café dat in handen is van de Tsjetsjeense maffia. En dan komt Schoenaerts nog het hondje opeisen dat hij pas in een vuilbak heeft gevonden.

Door
AANGERADEN