Bayer-topman: ‘Medicijn tegen kanker is alleen voor rijken bedoeld’

Bron © Business Week

Foto: BELGAIMAGE

De CEO van farmagigant Bayer, Marijn Dekkers, heeft op een conferentie gezegd dat een nieuw medicijn tegen kanker ‘bedoeld is voor mensen die het zich kunnen veroorloven’. De Nederlander kreeg een lawine van kritiek over zich heen.

Bayer probeert in India de overheid te verhinderen om een goedkope variant van hun medicijn Nexavar op de markt te brengen. India had de plaatselijke producent Natco daartoe de opdracht gegeven.

Op een congres in Londen noemde Dekkers dat ‘diefstal’. ‘We hebben dit product niet ontwikkeld voor de Indiase markt. We hebben dit product ontwikkeld voor Westerse patiënten die het zich kunnen veroorloven.’

Het congres vond plaats in december, maar de aandacht werd er pas nu op gevestigd door Business Week. Hier kan u het volledige gesprek nog eens bekijken.

‘Ziektes waar ze geen winst uit kunnen halen negeren ze’

Artsen Zonder Grenzen reageerde woedend : ‘Bayer geeft toe dat de medicijnen die ze ontwikkelt bedoeld zijn voor de rijkste patiënten. Dit toont aan wat er mis is met de farmaceutische industrie. Ziektes waar ze geen winst uit kunnen halen negeren ze, en met patiënten die niet kunnen betalen wordt geen rekening gehouden.’

Bayer vraagt 67.000 dollar per patiënt per jaar voor Nexavar. Natco wil het voor 177 dollar op de markt brengen.

Door Simon De Vriendt
AANGERADEN