‘Laat B-fast teams ebola bestrijden’

Meer dan twintig artsen roepen de westerse landen op om mensen naar West-Afrika te sturen om te helpen bij de bestrijding van ebola. ‘Gaan we echt wachten tot het virus aan onze voordeur staat?’

Als er een natuurramp is, dan zijn westerse landen meteen bereid een B-fast team te sturen. ‘Waarop wacht het Westen om nu Liberia, Guinee en Sierra Leone te helpen?’ vragen de artsen zich af in een opiniestuk in onze krant.

USAID en de Europese Commissie hebben aangekondigd dat ze 200 miljoen euro vrijmaken, maar volgens viroloog Marc Van Ranst is dat niet voldoende. ‘Je hebt mensen nodig’, zegt hij.

‘Bij het B-fast team wil men gaan, ons laboratorium is er klaar voor, maar je kunt geen vliegticket kopen en eraan beginnen’, voegt hij eraan toe. ‘Dit moet georganiseerd zijn, er moet genoeg omkadering en geld zijn en er moet een politiek mandaat zijn.’

In het huidige versnellende tempo waarmee de epidemie om zich heen grijpt, zal het ebolavirus in Liberia binnen twee maanden meer dodelijke slachtoffers hebben gemaakt dan malaria in een heel jaar.

Door
AANGERADEN
Meest recent