‘Deux jours, une nuit’ op longlist European Film Awards

Bron © BELGA

De Belgische film 'Deux jours, une nuit' van Jean-Pierre en Luc Dardenne prijkt officieel op de longlist van de European Film Awards, die dinsdag door de European Film Academy is bekendgemaakt in Riga, waar de prijzen op 13 december worden uitgereikt. De film is ook al een van de zes kanshebbers op de publieksprijs.

De longlist telt 50 films uit 31 Europese landen. Gedurende de komende weken zullen de 3.000 leden van de European Film Academy hun stem uitbrengen, waarna op 8 november op het Europees Filmfestival in Sevilla de genomineerden bekendgemaakt zullen worden in de categorieën Europese Film, Regisseur, Acteur, Actrice en Scenarist. Een zevenkoppige jury zal ondertussen beslissen wie een award ontvangt in de categorieën Europese Director of Photography, Monteur, Production Designer, Kostuumontwerper, Componist en Geluidsontwerper.

De 27ste European Film Awards met de bekendmaking van de winnaars zal plaatsvinden op 13 december in Riga, de hoofdstad van Letland.

'Deux jours, une nuit' gaat over een werkneemster, Sandra (gespeeld door de Franse actrice Marion Cotillard), die één weekend - of twee dagen en een nacht - de tijd heeft om haar collega’s te overtuigen om hun premie af te staan zodat zij haar werk kan behouden. Ze wordt geholpen door haar echtgenoot, gespeeld door de Belgische acteur Fabrizio Rongione. De film ging in mei in première op het filmfestival van Cannes.

De film is tevens een van de zes kanshebbers op de publieksprijs van de European Film Awards. De Belgische film krijgt onder meer concurrentie van 'Nymphomaniac' van de Deense regisseur Lars von Trier.

Door
AANGERADEN