Vredesgesprekken in Cyprus opnieuw op gang gefloten

Bron © BELGA

De Turkse premier Ahmet Davutoglu (L) met de Turks Cypriotische leider Dervis Eroglu. Foto: AP

Leiders van de Griekse en Turkse gemeenschappen op Cyprus ontmoeten elkaar woensdag op een verlaten luchthaven in de verdeelde hoofdstad van het eiland, Nicosia, in een nieuwe poging om tot een duurzaam akkoord te komen. Het gaat om de eerste gesprekken onder het voorzitterschap van de nieuwe VN-gezant voor Cyprus, Espen Barth Eide.

De Grieks-Cypriotische president Nicos Anastasiades en de Turks-Cypriotische leider Dervis Eroglu spreken elkaar op de luchthaven. De Verenigde Naties hopen dat Eide, een ervaren Noorse diplomaat, het vredesproces nieuw leven kan inblazen.

Na twee jaar patstelling, begonnen de gesprekken eerder dit jaar opnieuw nadat beide partijen akkoord gingen om het eiland te herenigen als een bizonale federatie, bestaande uit twee gemeenschappen. Beide gemeenschappen kwamen onder meer niet tot een vergelijk over de verdeling van de macht.

Cyprus raakte in 1974 gesplitst. Turkse troepen vielen toen het noordelijke deel van het eiland binnen als antwoord op een in Athene geïnspireerde coup om het eiland met Griekenland te herenigen. Cyprus trad ondertussen toe tot de eurozone. Enkel Turkije erkent het noorden van het eiland als een aparte entiteit.

Door
AANGERADEN