Beursgang Alibaba was grootste ooit

Bron © BELGA

Alibaba-oprichter Jack Ma bij de beursgang afgelopen vrijdag. Foto: AFP

De beursgang van het Chinese webwinkelbedrijf Alibaba is wel degelijk de grootste aller tijden. De begeleidende banken hebben immers gebruikgemaakt van hun recht om extra aandelen af te nemen

Dat meldt het agentschap Bloomberg op gezag van een persoon die vertrouwd is met het dossier. Doordat de banken de optie lichtten, werd de beursgang met 15 procent uitgebreid tot 25 miljard dollar. Daarmee verbreekt Alibaba het record van Agricultural Bank of China. Dat financiële concern haalde in 2010 op de beurs in Shanghai 22,1 miljard dollar op.

Alibaba had al de titel van grootste beursgang ooit in de Verenigde Staten op zijn naam gezet. De beursgang van Visa (19,7 miljard dollar) in 2008 is naar de tweede plaats verdrongen.

De beursgang van Alibaba was vrijdag een doorslaand succes. Het aandeel begon de handel onder overweldigende belangstelling van beleggers. Ruim 2 uur na de openingsbel op Wall Street werd de eerste koers van het aandeel Alibaba vastgesteld op 92,70 dollar, terwijl de aandelen voor 68 dollar naar de beurs waren gebracht. Alibaba sloot 38 procent hoger op 93,89 dollar per aandeel.

Critici wijzen erop dat het aandeel daardoor meteen al wel erg hoog genoteerd is. Door de sterke dominantie binnen China zien ze daar maar weinig mogelijkheden meer om nog veel verder te groeien. En om buiten China te groeien moet het de concurrentie aan met gevestigde spelers als Amazon.

Door
AANGERADEN
Meest recent