UAntwerpen stuurt twee biologen naar Guinee

De universiteit Antwerpen stuurt twee biologen naar het West-Afrikaanse Guinee om er te helpen bij de bestrijding van ebola.

De voorbije weken stierven al bijna 3.000 mensen aan ebola. Twee specialisten van de UAntwerpen vertrekken zondag voor het project European Mobile Lab (EMLab) naar Guinee om er gespecialiseerde hulp te bieden bij de diagnose van patiënten.

Het lab werd opgericht om snel te kunnen uitrukken bij een een dodelijke epidemie in Afrika. Het EMLab-team is getraind en uitgerust om te werken met patiënten die lijden aan besmettelijke, dodelijke ziektes waartegen geen vaccins of geneesmiddelen bestaan.

In maart van dit jaar werd al een eerste team van het EMLAB naar Guinee gestuurd. Het team onderzocht er verdachte bloedstalen, maar ook stalen van speeksel, urine of uitwerpselen op de aanwezigheid van zowel ebola als malaria.

De onderzoekers in het mobiele labo worden elke drie weken afgelost, en eind september vertrekt het tiende team naar Guinee. Ook Sophie Gryseels en Benny Borremans, biologen op de Universiteit Antwerpen, stappen het vliegtuig op.

Het risico om zelf met het ebolavirus besmet te raken is uiterst beperkt, dankzij de doorgedreven veiligheidsmaatregelen in het laboratorium.

Door
AANGERADEN
Meest recent