Da Vinci schilderde zijn dame ook zonder hermelijn

Bron © BELGA

Foto: bbc

Een Franse wetenschapper heeft ontdekt dat Leonardo Da Vinci zijn bekende werk ‘De dame met de hermelijn’ drie keer heeft geschilderd, telkens op hetzelfde canvas. Dat meldt de BBC.

De Franse wetenschapper Pascal Cotte onderzocht drie jaar lang het 500 jaar oude schilderij met LAM-technologie (Layer Amplification Method). Daaruit blijkt dat het 15de eeuwse kunstenaar eerst een versie zonder knaagdier maakte en daarna twee versies met een andere hermelijn.

Op het schilderij staat Cecilia Gallerani, de jonge maîtresse van de Milanese hertog Ludocico Sforza. Sforza, 18 jaar lang broodheer van Da Vinci, had de bijnaam ‘de witte hermelijn’.

Meteen vraagt de kunstwereld zich af waarom de jongedame eerst zonder, dan met hermelijn prijkt. Een van de theorieën luidt dat de kunstenaar het diertje aan het portret heeft toegevoegd als symbool van Gallerani’s geliefde. Of misschien vroeg Gallerani om het diertje toe te voegen als statement dat zij iets met de hertog had.

Da Vinci schilderde het portret - een van zijn vier vrouwenportretten- in tussen 1489 en 1490. Sinds een ruime halve eeuw hangt het schilderij in een museum in het Poolse Krakau.

Door
AANGERADEN
Meest recent