Wandel door de toekomstige wijk aan het Sint-Pietersstation

© -

De nieuwe wijk die moet verrijzen naast het Sint-Pietersstation is een stap dichterbij. Stad Gent keurde deze week een nieuw inrichtingsplan voor de nieuwe wijk goed. Later dit jaar worden bouwaanvragen ingediend voor drie nieuwe gebouwen. Er komt ook een esplanade met terrassen en winkels.

Bert Staes

De wijk met 300 appartementen, winkels en kantoren komt op een lange strook naast de sporen aan het Sint-Pietersstation. Het eerste baken, de Virginie Lovelingtoren, staat er al. Op het terrein achter de toren moeten nog zes gebouwen verrijzen.

De plannen voor de opvallendste gebouwen zijn bekend: het ‘diamant-kantoor’ en de Queen Towers, twee woontorens van 90 en 68 meter hoog. Op een persconferentie werden vrijdag ook de ontwerpen voor de andere gebouwen getoond.

Sociale appartementen

Langs de Fabiolalaan komen twee woon- en kantoorgebouwen van vijf verdiepingen. Aan de straatkant worden de gevels werden verlaagd tot vier verdiepingen. Tegen de sporen aan wordt een blok met 52 sociale appartementen en een opvallende daktuin gezet. Simulaties tonen ook een ‘esplanade’ die tussen de gebouwen loopt.

Het Gentse stadsbestuur keurde donderdag een nieuw inrichtingsplan voor de wijk goed, waarin extra bomen worden voorzien op de esplanade tussen de gebouwen. 'Een parkzone zullen we dit nooit noemen, maar de plannen zijn wel groener gemaakt', zei schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar.

Levendig?

Bewonerscomité Buitensporig heeft problemen met de plannen. 'Het inrichtingsplan laat de kans liggen om vlak bij het station een levendige en leefbare wijk te ontwikkelen', klinkt het in een persbericht. 'We stellen ons vooral vragen bij de enorme densiteit van de bebouwing. In totaal komen er 320 appartementen, kantoren voor meer dan 3.000 bedienden en 4.400 m2 winkels.'

'Het openbaar domein en de groenvoorziening is het inrichtingsplan zijn een lachertje. Er is zo weinig speelruimte voorzien in zone A, dat de kinderen uit het blok met sociale woningen (A3) op het groendak zullen moeten spelen.'

Brussel-Noord

'Het gaat inderdaad om grote, forse gebouwen. Maar dat is net de bedoeling', zegt Balthazar. 'We willen van deze wijk een dense wijk maken, omdat ze dicht bij een groot openbaar vervoersknooppunt ligt. De nood aan nieuwe woningen is hoog in Gent. We willen wel vermijden dat de wijk een nieuw Brussel-Noord wordt, daarom zijn er ook veel horeca en winkels voorzien.'

Ontwikkelaar Eurostation en Stad Gent zeggen in een persbericht 'te begrijpen dat er koudwatervrees is bij de buurtbewoners'. 'Daarom wordt volop ingezet op participatie voor de openbare ruimte in de wijk. Er komen workshops om het Koningin Paolaplein in de wijk in te richten. Alles kan: speeltuigen, bankjes, groen...'

Volgend jaar zou de bouw van de nieuwe gebouwen effectief kunnen starten, volgens Balthazar. De procedureslag rond de Queen Towers en het Diamant-kantoor loopt nog steeds, dus die bouw blijkft voorlopig on hold.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent