Airbus-top staat terecht voor beursfraude

Bron © BELGA

Foto: EPA

In Parijs is vrijdag de rechtszaak begonnen tegen zeven huidige en voormalige managers van vliegtuigbouwer Airbus. Ze worden verdacht van handel met voorkennis. Ook de Duitse wagenbouwer Daimler en het Franse conglomeraat Lagardère staan er terecht. Onder de verdachten is ook John Leahy, de verantwoordelijke verkoop bij de vliegtuigbouwer.

Het gerecht verdenkt hen ervan eind 2005, begin 2006 aandelen van EADS - de vroegere naam van het luchtvaart- en defensiebedrijf Airbus Group - verkocht te hebben, terwijl ze op de hoogte waren van de technische problemen met de A380, het grootste passagierstoestel ter wereld.

Het toestel was toen nog niet gecommercialiseerd. De technische problemen zorgden voor maanden vertraging bij de levering. Daimler en Lagardère waren destijds grootaandeelhouder van EADS.

Airbus Group staat zelf niet terecht. Een woordvoerder van het bedrijf wees in een reactie er wel op dat bij een onderzoek door de Franse beursautoriteit AMF in 2009 er een vrijspraak over de volledige lijn was. Het bedrijf steunt alle verdachten en verwacht opnieuw een vrijspraak.

Het proces startte met procedurekwesties, met name over de wettelijkheid van een nieuw zaak over feiten die AMF reeds onderzocht heeft.

Door
VOOR ABONNEES