Michel I is een feit: regeerakkoord is rond

Bron © blg
De federale onderhandelaars hebben na liefst 29 uur onderhandelen niet enkel een akkoord over de begroting bereikt, maar ook een regeerakkoord. De Zweedse coalitie is dus een feit, en Charles Michel (MR) is de nieuwe premier van België. Met 38 jaar op de teller wordt hij de jongste Belgische premier ooit.

Gaan ze ermee door tot de finish, of nemen ze een pauze om woensdag definitief de landing in te zetten? Dat was de vraag die iedereen die de federale onderhandelingen in de Kamer volgt, heel dinsdagmiddag bezighield. Maar iets voor 19u was het zo ver: na een onderhandelingsmarathon van liefst 29 uur was het akkoord er. En niet enkel een begrotingsakoord, maar meteen het volledige regeerakkoord.

CD&V-voorzitter Wouter Beke leek er even vanuit te gaan dat een akkoord pas woensdag zou worden beklonken. Toen hij dinsdag in de vooravond buitenkwam voor een pauze en overleg met CD&V-onderhandelaar Koen Geens, zei hij 'Tomorrow is another day'. Maar de onderhandelaars hielden zich uiteindelijk toch aan hetgeen ze aankondigden voor ze eraan begonnen: ze zouden niet buiten komen voor er witte rook uit de schouw komt. Het zou N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn geweest die erop aandrong om dinsdag nog af te klokken.

Regeerakoord woensdag voorgesteld

Woensdag komen de partijen nog eens opnieuw samen om de teksten te overlopen, en daarna kan het regeerakkoord officieel worden voorgesteld. Maar geleidelijk raakt al een aantal beslissingen bekend. Zo mikken de centrumrechtse partijen op een begrotingsevenwicht in 2018. Volgens Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zal dit vooral 'aan de uitgavenzijde' gebeuren. N-VA-voorzitter Bart De Wever was iets concreter. 'Er wordt voor 8 miljard euro uitgaven geschrapt en de belastingen zullen in totaal met 400 miljoen euro dalen', zei hij. Volgens een andere N-VA-onderhandelaar, Jan Jambon, wordt in 2015 en 2016 3,6 miljard euro in de competitiviteit van de ondernemingen gepompt.

Ook zou het regeerakoord een oplossing voor het Arco-dossier bevatten. De 800.000 Belgen die hun spaargeld bij Arco verliezen, zouden 40% van hun geld terugkrijgen. Artikel 195 van de grondwet zou op het einde van de regeerperiode ook niet voor herziening vatbaar worden verklaard (wat de deur voor confederalisme zou open zetten). Althans toch niet wat het regeerakkoord betreft. Het parlement kan dit wel nog zelf beslissen.

Werk nog niet voorbij

Nu het regeerakkoord een feit is, zit het werk er echter nog niet op voor de onderhandelaars. De komende uren en dagen moeten de ministerposten nog worden verdeeld, en de partijcongressen moeten ook nog het licht voor op groen zetten voor het akkoord.

N-VA organiseert donderdagavond een ledencongres, waar kan worden ingestemd met regeringsdeelname. Ook CD&V opteert wellicht voor die dag. Bij Open VLD is de beslissing nog niet genomen. N-VA reserveerde de Antwerpse Lotto Arena, voor de twee andere Vlaamse partijen zijn nog geen locaties bekend.

Maandag zouden de nieuwe excellenties dan naar koning Filip kunnen trekken om de eed af te leggen. Dinsdag staat de State of the Union van Michel in de Kamer op het programma. Woensdag en donderdag volgt dan het debat over de regeerverklaring, met 48 uur na de toespraak van de nieuwe premier de vertrouwensstemming.

Een overzicht van de maatregelen waarover de Zweedse onderhandelaars het eerder dinsdag al eens raakten, vindt u intussen hier.

Door aro, dgs
AANGERADEN