Peeters: ‘CD&V heeft voor sociaal gelaat van regering gezorgd’

Bron © VRT, Belga

Foto: Belga

De besparingen zijn er niet om de mensen pijn te doen, maar om het beter te maken voor iedereen. Dat heeft coformateur Kris Peeters (CD&V) gezegd in De Ochtend. ‘De inspanningen zijn nodig om werkgelegenheid, pensioenen en sociale zorg te kunnen garanderen.’ Peeters roept ook de sociale partners op om de kansen te grijpen die het federale regeerakkoord hen biedt.

'We gaan het moelijk hebben'

'We gaan het de komende jaren moeilijk hebben', geeft Peeters toe, 'Maar de inspanningen op het vlak van pensioenen, gezondheidszorg, ... moeten ervoor zorgen dat de mensen er sterker uit komen. De sociaal-economische hervorming is er niet om de mensen pijn te doen, maar om er achteraf beter van te worden.'

Peeters, die genoemd wordt als minister in de nieuwe federale regering, zegt dat de regering-Michel inzet op sociaal overleg. Hij hoopt dat de werkgevers- en werknemersorganisaties de kansen aangrijpen die hen geboden worden en voluit willen deelnemen aan het 'tripartiete overleg' met de regering. 'Dit is geen horrorfilm, maar een nieuw evenwicht voor mensen en bedrijven', benadrukte de CD&V'er.

'Besparingen op overheid en ambtenaren'

Coformateur Peeters bevestigt dat de regering ervoor koos om 70 procent van het benodigde geld te zoeken bij besparingen op de uitgaven, en 30 procent via nieuwe inkomsten. Wat die 70 procent betreft, wordt volgens Peeters eerst en vooral bespaard op de ‘primaire uitgaven’, de overheidsdepartementen en ambtenaren. ‘We gaan het met minder ambtenaren doen, via natuurlijke afvloeiing.’

Ook in de sociale zekerheid wordt bespaard. 'Maar dat gebeurt met respect voor de mensen, het mag niet zo zijn dat de mensen niet meer de zorgen krijgen die ze verdienen,' zei Peeters. Er komt een lagere groeinorm, terwijl ook elders bespaard wordt in de sociale zekerheid. 'Tijdskrediet blijft mogelijk, maar een niet-gemotiveerd tijdskrediet zal niet meer kunnen,' gaf hij als voorbeeld.

'Beke heeft schitterend onderhandeld'

Peeters is het er niet eens met het beeld dat CD&V te weinig heeft binnengehaald. ‘Wouter Beke heeft schitterend onderhandeld. CD&V heeft ervoor gezorgd dat het sociale gelaat heel duidelijk is in deze regering.’ Hij wijst daarbij ook op de doorkijktaks die bijvoorbeeld het geld in trusts gaat belasten.

 

Door rvs, jva
AANGERADEN