Nog veel werk voor Michel I een feit is

Foto: Belga

Nu zaterdag 11 oktober staat Charles Michel (MR) als de nieuwe premier op het bordes van het koninklijk paleis in Laken met rond hem de federale regering die het de volgende vijf jaar zal moeten doen. Maar voor het zover is, staat er nog veel, heel veel op het programma van de bijna-ministers en hun voorzitters.

Om half negen vanmorgen kreeg koning Filip de primeur en kreeg hij het verse regeerakkoord uitgelegd door de co-formateur Charles Michel en Kris Peeters (CD&V). Hij heeft daarna prompt hun mandaat verlengd tot zaterdag. Dan zullen alle minister- en staatssecretarisposten zijn ingevuld, verdeeld zoals de grondwet dat wil: evenveel Frans- als Nederlandstalige ministers. In de praktijk komt dat neer op zeven ministers voor elke taalgroep. De staatssecretarissen vallen niet onder die taalnorm.

Dat Kris Peeters ook nog aanblijft als co-formateur is enigszins een verrassing. Velen - hij zelf niet in het minst - hadden verwacht dat de eigenlijke vorming van de regering een soloslim zou worden van Charles Michel, die door alle voorzitters is aangezocht om premier te worden.

De laatste komma’s

Vandaag zullen de experts van de verschillende partijen het bereikte akkoord nog verder op punt stellen en de komma’s op de juiste plaats zetten. Kwestie van de moeizaam onderhandelde akkoorden zo volledig en juist mogelijk op papier te hebben. In de loop van de dag, wellicht vanavond, volgt een persconferentie waarop het regeerakkoord zal worden toegelicht.

Donderdag houden N-VA, Open VLD en CD&V hun partijcongres waarop de leden het akkoord moeten goedkeuren. Wanneer MR dat zal doen is voorlopig nog niet helemaal duidelijk, maar naar alle waarschijnlijk zal dat ook donderdag, ten laatste vrijdag, zijn. Want zaterdagmorgen wordt de nieuwe federale regering verwacht in Laken.

Ministers

De volgende dagen is het aan de partijvoorzitters om de ministers en staatssecretarissen aan te duiden. De nieuwe regering zal veertien ministers tellen, inclusief de premier. Veel zekerheden zijn er nog niet, geruchten des te meer.

MR heeft als enige Franstalige partner in de regering recht op de helft van de ministerposten, dat zijn er naast die van premier dus nog eens zes.Dat Charles Michel premier wordt - een van de jongste in de vaderlandse geschiedenis - staat vast. Zijn partijgenoot/eeuwige rivaal Didier Reynders wordt vice-premier. Op RTBF-radio liet hij ook verstaan dat hij ‘heel graag’ zijn mandaat als minister van Buitenlandse Zaken zou verlengen.

Wellicht krijgt N-VA krijgt drie ministers en 2 staatssecretarissen. Jan Jambon lijkt in poleposition te liggen als vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken. Voor hun andere twee ministers is het koffiedik kijken. Het is al lang een zekerheid dat Bart De Wever burgemeester van Antwerpen en voorzitter van de partij blijft en dus niet in de regering stapt.

Open VLD en CD&V zouden allebei twee ministers en een staatssecretaris krijgen. Bij Open VLD zijn Maggie De Block en Alexander de Croo zekerheden, hun portefeuille niet. CD&V zal zo goed als zeker mede-onderhandelaar Koen Geens naar de regering sturen. Of Kris Peeters ook deel zal uitmaken van deze regering weet alleen hijzelf en zijn voorzitter Wouter Beke.

Vertrouwensstemming

Nadat de koning zaterdag regering Michel I heeft ingezworen, heeft de nieuwe premier tijd zat om zijn beleidsverklaring voor te bereiden. Die zal hij dinsdag moeten voorlezen in de Kamer. Daarna krijgt het parlement 48 uur om erover te debatteren en over te gaan tot de vertrouwensstemming. Die is voorzien voor volgende week donderdag.

Door frp
AANGERADEN