BIO. Begrotingsspecialist Steven Vandeput naar Defensie

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Limburger Steven Vandeput (47) wordt minister van Defensie en Openbaar Ambt in de regering Michel I. De N-VA’er zetelt in de Kamer sinds de verkiezingen van 2010. Daar profileerde hij zich vooral op begrotingsthema’s en op de NMBS.

Steven Vandeput studeerde Handels- en Financiële wetenschappen aan de Economische Hogeschool Limburg en bouwde een loopbaan uit als zelfstandig ondernemer in de bouwsector. Na een engagement bij N-VA-Limburg, waar hij in de jaren 2000 een tijdlang voorzitter was, kreeg hij in 2010 een plaats op de Limburgse Kamerlijst. Vandeput raakte verkozen en werd lid van de commissies Financiën en Begroting, Infrastructuur, Verkeer en Overheidsbedrijven en van de bijzondere commissies Comptabiliteit en Spoorveiligheid.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 voerde het Kamerlid de N-VA-lijst in Hasselt aan. De partij haalde een kwart van de stemmen, maar bleef in de oppositie. Vandeput werd fractieleider in de gemeenteraad.

Bij de verkiezingen in mei 2014 trok Vandeput de Limburgse Kamerlijst en werd hij opnieuw verkozen.

In zijn parlementair werk concentreerde de Limburger zich in het bijzonder op de NMBS. Zo had hij felle kritiek op het onderzoek naar het treinongeval in Buizingen, waar volgens hem een verantwoordelijke had moeten worden aangewezen, en op de teruglopende dienstverlening van de NMBS.

Ook met commentaar op de ontsporende begroting liet Vandeput - groot pleitbezorger van een begrotingsevenwicht - zich verschillende keren opmerken. Bij de opeenvolgende begrotingscontroles wierp hij premier Di Rupo verschillende keren voor de voeten “de spaarders, de werkende burger en de ondernemers” te viseren. In 2013 stapte hij met zijn partij naar het Grondwettelijk Hof om de belastingverhoging op de liquidatiebonus aan te vechten

In 2012 diende het Kamerlid een wetsvoorstel in om de omgekeerde cliquet in te voeren, en op die manier de verhoging van de brandstofprijzen tegen te gaan. Datzelfde jaar schoof hij ook een vermogensbelasting naar voor als mogelijk onderdeel van een tax shift.

Steven Vandeput is gehuwd, vader van twee, en volgens zijn bio op de partijwebsite liefhebber van duiken en zeilen.

Door lej
AANGERADEN
Meest recent