BIO. Bart Tommelein wordt enige West-Vlaamse regeringslid

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Staatssecretaris voor Sociale Fraude, Privacy en Noordzee Bart Tommelein heeft reeds een gevulde carrière achter de rug en werd deze zomer nog genoemd als Vlaams minister van Media. Hij greep toen naast die post omdat hij geen Brusselaar was. Tommelein was zowel fractieleider in de Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement. De Oostendenaar is de enige West-Vlaming in de regering-Michel.

De 52-jarige Tommelein heeft Vlaams-nationalistische roots. Van 1985 tot 1992 was hij voorzitter van de VUJO (Volkunie-jongeren). In dat jaar stapte hij met een aantal partijgenoten zoals Jaak Gabriëls en Hugo Coveliers over naar de VLD, de verruimde liberale partij van Guy Verhofstadt.

Tommelein werd raadgever en later woordvoerder van Vlaams minister-president Patrick Dewael. In 2003 werd hij verkozen in de Kamer en mocht hij vanaf 2008 de Open Vld-fractie leiden. Hij was voorzitter van de Fortiscommissie die begin 2009 werd geïnstalleerd en moest nagaan in hoeverre er politieke beïnvloeding is geweest in het gerechtelijk dossier rond de verkoop van Fortis.

Later dat jaar maakte hij de overstap naar het Vlaams Parlement en werd hij als gemeenschapssenator andermaal fractieleider. Dat bleef hij tot in 2013, toen hij de Hoge Vergadering moest verlaten omdat zijn mandaat onverenigbaar was met een lokaal uitvoerend mandaat. Tommelein verlengde na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 ondanks een harde campagne tegen de sp.a van vicepremier Johan Vande Lanotte de coalitie met de socialisten. Hijzelf werd eerste schepen.

In het Vlaams Parlement ontpopte Bart Tommelein zich als mediaspecialist, waarbij hij zich zwaar verzette tegen het derde televisienet van de openbare omroep en pleitte voor het afstoten van de radiozender Donna, later MNM. In 2012 uitte hij samen met zijn collega-gemeenschapssenator Bart De Wever zijn verontwaardiging over het feit dat de gemeenschapssenatoren vijf procent van hun loon moesten inleveren, in tegenstelling tot de andere Vlaamse parlementsleden.

Voor zijn politieke carrière was Bart Tommelein actief in de banksector bij Anhyp, waar hij betrokken was bij de fusie met Ippa tot Axa. Hij was er onder meer verkoopsleider (1992), distributiedirecteur en vermogenbeheerder ((1998-2000).

Door lej
AANGERADEN