Maggie De Block laat Kris Peeters en Bart De Wever eind achter zich

Bron © Peter De Lobel

Populaire Maggie De Block. Foto: BELGA

Open VLD en CD&V hebben elk drie namen in de top-10. Bij de liberalen zijn dat zelfs drie vrouwen. Met ‘Maggie’ autoritair op kop. Dat blijkt uit de eerste peiling sinds de verkiezingen van 25 mei. Dat meldt De Standaard.

Tot de grote verbazing van sommigen is ze dan wel géén premier geworden, maar Maggie De Block (Open VLD) zet haar zegetocht in de verovering van de harten onverminderd verder. In de populariteitspoll van de laatste peiling van De Standaard en de VRT staat ze ongenaakbaar op nummer één. Bij alle partijen komt haar naam voor bij de tien populairste politici. Maar, dat is ook het geval voor de eveneens liberale Annemie Turtelboom, die in de globale poll oprukt van plaats acht naar zes.

En nu we het toch over blauwe vrouwen hebben, ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten duikt de top-10 binnen en moet maar nipt Wouter Beke (CD&V) laten voorgaan.

‘Maggie’ moest vlak voor de verkiezingen haar eerste plaats nog delen met toenmalig minister-president Kris Peeters (CD&V). Die moet nu wat terrein prijsgeven, maar blijft wel nog een lengte voor op N-VA-voorzitter Bart De Wever die de pop poll lang domineerde.

Geert Bourgeois maakt grote sprong

Vlaams vice-minister-president Hilde Crevits (CD&V) blijft op nummer vier, maar haar percentage gaat er wel op vooruit. Met 39 procent zit ze De Wever op de hielen. Maar de grootste sprong wordt gemaakt door Vlaams MP Geert Bourgeois (N-VA). Hij gaat van de zestiende naar de zevende plaats. Aan het vertrouwen in zijn persoon moet hij nog sleutelen, met zijn populariteit zit het alvast snor.

Verderop spring de hoge score van Joke Schauvliege (CD&V) in het oog. Zij is lange tijd niet gepeild en komt nu uit het niets terug binnen op de dertiende plaats, en doet daarmee even goed als oude rot Jo Vandeurzen (CD&V).

SP.A-voorzitter Bruno Tobback krijgt na de woelige periode in zijn partij ook hier nog een lelijke knauw. Hij zakt van 10 naar 15. Kandidaat-opvolger John Crombez ligt echter nog een heel eind achterop.

Bij N-VA timmeren de nieuwbakken minister Jan Jambon en Ben Weyts gestaag aan de weg. Maar de stijl van Vlaams vice Liesbeth Homans slaat blijkbaar iets beter aan.

Bij Groen blijft Wouter Van Besien de grote trekker, maar ook kandidaat-voorzitter Meyrem Almaci is voor heel wat kiezers niet ondenkbaar.

 

 

AANGERADEN