Rechts beleid schrikt kiezer niet af

Bron © Eveline Vergauwen, Guy Tegenbos

De zware besparingsoperaties veroorzaken voorlopig geen leegloop bij de regeringspartijen. N-VA duikt nipt onder de 30 procent, en Open VLD moet SP.A weer voor zich laten. CD&V maakt lichte winst. Dat blijkt uit de eerste peiling sinds de verkiezingen van 25 mei, in opdracht van De Standaard en de VRT.

‘We zijn er ons van bewust dat we scherpe keuzes moeten maken en van iedereen inspanningen vragen.’ Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verspreidde niet meteen een hoera-boodschap in zijn Septemberverklaring, waarmee hij de start van zijn centrumrechtse regering van N-VA, Open VLD en CD&V aankondigde. Een greep uit de maatregelen van Bourgeois I: de kost van de zorgverzekering stijgt van 25 euro naar 50 euro, het inschrijvingsgeld voor hogescholen en universiteiten gaat omhoog en de kinderopvang wordt duurder.

Toch haken de kiezers die voor de regeringspartijen stemden, niet masaal af. Vlak na de ‘state of the union’ van Bourgeois, peilde TNS Media, tussen 22 september en 3 oktober, in opdracht van De Standaard en de VRT, bij iets meer dan 1.000 Vlamingen naar hun kiesintenties. Bij N-VA is er een knik naar beneden. Zo duikt de partij voor het eerst sinds lang weer onder de dertig procent. Ook Open VLD moet kiezers prijsgeven. CD&V stijgt lichtjes en haalt de twintig procent. Het lijkt erop dat kiezers van die drie partijen wisten wat voor beleid ze konden verwachten en hun partij nu niet afvallen. De zware kritiek van het middenveld op de besparingen raakt de centrumrechtse achterban niet zo erg.

Hoewel deze peiling te vroeg kwam om de kiezers de kans te geven het federale regeerakkoord te beoordelen, kan verwacht worden dat die beslissingen - die toch vrij zwaar ingrijpen, denk aan de verhoging van de pensioenleeftijd - in een eerste fase ook niet tot een verlies aan stemmen voor die regeringspartijen zullen leiden.

De peiling toont daarom niet aan dat iedereen vol lof is over de regering-Bourgeois. Met 51 procent van de Vlamingen die vertrouwen heeft in de regering-Bourgeois, zit de MP niet echt op rozen. Dat is geen ramp: ook voorgangers Kris Peeters en Yves Leterme sloten hun legislatuur steevast af met meer fans dan bij het begin. Leterme en Peeters begonnen aan 60 procent, Bourgeois moet met 51 procent van verder komen. Vooral jongeren en 55-plussers uit de lagere middenklasse en de laagste sociale klasse voelen weinig enthousiasme voor het rechtse project.

Oppositiepartijen SP.A en Groen profiteren daar een beetje van, maar Vlaams Belang amper. De socialisten gaan lichtjes vooruit en springen over Open VLD. Groen flirt opnieuw met de symbolische drempel van tien procent. Een voorzitterswissel later dit jaar zal Vlaams Belang weer wat hoop moeten geven. Het lijkt alsof die partij alleen nog antimigratiekiezers heeft.

AANGERADEN