Air France-KLM breiden aanbod lowcostfiliaal fors uit

Bron © BELGA

Foto: AFP

Air France-KLM gaat het komende winterseizoen zijn eigen aanbod op de korte en middellange routes fors afbouwen, terwijl er bij het lowcost-filiaal Transavia stevig wordt uitgebreid. Recent werd er bij Air France nog dagenlang gestaakt tegen de Europese uitbreidingsplannen van Transavia.

Voor het komende winterseizoen -dat loopt van 26 oktober tot 28 maart- heeft Air France, inclusief de regionale dochter Hop, 11,3 procent minder capaciteit beschikbaar op korte tot middellange vluchten, terwijl die van Transavia France 56 procent hoger ligt dan een jaar eerder. Inclusief de Nederlandse tak van Transavia komt de capaciteitstoename bij het lowcostfiliaal op 13,3 procent.

De komende jaren wil Air France-KLM door goedkopere vakantievluchten aan te bieden proberen marktaandeel terug te winnen op pure prijsvechters als Ryanair, easyJet en Wizzair. Vooral in Frankrijk is het personeel daar erg kritisch over. Een groot deel van de piloten van Air France legde in september uit protest twee weken lang het werk neer. Die actie kost de luchtvaartgroep dit jaar naar schatting 500 miljoen euro.

Topman Alexandre de Juniac is echter vastbesloten door te gaan met de plannen om Transavia te versterken. Dat zou vanaf komend voorjaar vooral in Frankrijk tot verdere uitbreiding van de capaciteit moeten leiden. De toename van het aanbod aan budgetvluchten in de winterdienstregeling is nog het gevolg van eerdere besparingsmaatregelen.

In totaal heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep komende winter 0,7 procent meer capaciteit beschikbaar. Exclusief Transavia is dat 0,1 procent. Op verre vluchten bieden Air France en KLM samen 0,3 procent meer stoelen aan. Vooral op Noord- en Zuid-Amerika wordt zwaarder ingezet, terwijl op Afrika en het Midden-Oosten minder wordt gevlogen.

Door
AANGERADEN
Meest recent