Somers, Dewael en Verherstraeten worden fractieleider

Bron © BELGA
  • Bart Somers (Open VLD)

Een hele reeks nieuwe fractieleiders is bekend. In het Vlaams Parlement gaat Bart Somers de Open VLD-fractie aanvoeren, Patrick Dewael gaat het zelfde doen in het federale halfrond. CD&V kiest met Servais Verherstraeten voor een bekend gezicht, N-VA met Hendrik Vuye voor een nieuweling.

Open VLD moest in het Vlaams Parlement op zoek naar een vervanger voor Bart Tommelein, die federaal staatssecretaris voor Sociale Fraude, Privacy en Noordzee is geworden. De fractie koos unaniem voor Bart Somers als nieuwe leider.

De 50-jarige Somers was in het verleden onder meer al Kamerlid, Vlaams minister-president, Vlaams parlementslid en partijvoorzitter. Sinds 2001 is hij ook burgemeester van Mechelen.

Ook in de Kamer krijgen de liberalen een nieuwe aanvoerder. Ze kozen voor Patrick Dewael, die na de verkiezingen het Kamervoorzitterschap overnam van André Flahaut (PS). Maar die fakkel geeft hij dinsdagnamiddag tijdens de parlementaire rentrée door aan Siegfried Bracke. Ook tijdens de vorige regeerperiode was Dewael fractieleider. Carina Van Cauter verving hem tijdens zijn periode als Kamervoorzitter: zij keert nu naar banken van het parlement terug.

Ook CD&V en N-VA krijgen in de Kamer twee nieuwe kopmannen. De 33-koppige N-VA-fractie koos met Hendrik Vuye voor een nieuweling in het parlement. Vuye is professor grondwettelijk recht - hij geeft al jarenlang staatsrecht aan de Universiteit van Namen - en was als specialist betrokken bij de onderhandelingen.

CD&V duidde met Servais Verherstraeten dan weer een bij het brede publiek veel bekender gezicht aan. Verherstraeten was staatssecretaris in de regering-Di Rupo, en heeft net als Dewael ervaring als fractieleider. Hij was het al eens van 2007 tot de vorming van de regering-Di Rupo.

Door jvt, aro
AANGERADEN
Meest recent