Werkgevers: 'Nu al meest drastische wapen inzetten, is onbegrijpelijk'

Bron © Belga

De werkgevers zijn niet te spreken over de aangekondigde acties van de christelijke, socialistische en liberale vakbond, met als klapstuk een nationale staking op 15 december. ‘De inkt van het regeerakkoord is amper droog, Dat men nu al naar het meest drastische wapen grijpt, is onbegrijpelijk', klinkt het bij werkgeversorganisatie Voka.

Dat de drie vakbonden uit onvrede met de plannen van de nieuwe federale regering met beurtstakingen in de provincies dreigen en met als klap op de vuurpijl een nationale staking op 15 december, is voor de werkgevers een brug te ver. Ze vinden het 'onbegrijpelijk' dat de vakbonden de hand die de regering al meermaals naar de sociale partners uitstak, afwijzen.

De inkt van het regeerakkoord is amper droog, en er is duidelijk aangegeven dat de nieuwe regering een aantal zaken in overleg met vakbonden en werkgevers wil gaan uitvoeren', zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. 'Dat men nu al naar het meest drastische wapen grijpt, en ermee dreigt het land plat te leggen, is onbegrijpelijk. Ze gijzelen het land, en gaan de economie met een dag verlies opzadelen. Dit zal tot frustraties leiden bij bedrijven, gebruikers van het openbaar vervoer en studenten in examenperiode. Ik hoop dat er alsnog realiteitszin komt bovendrijven bij de vakbonden.'

'Staking hoort ultiem wapen te zijn'

Zelfstandigenorganisatie ziet de staking om dezelfde reden met lede ogen aan. 'Een algemene staking treft al wie wil werken, wie naar school moet en de vele ondernemers die hun bedrijf moeten stilleggen. Wie staakt voor meer welvaart, meer jobs en meer koopkracht zou moeten weten dat je met het platleggen van een land net het tegenovergestelde effect krijgt’, zucht gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wijst er dan weer op dat ‘onze economie nu vooral nood heeft aan samenwerking om onze welvaart en ons welzijn te garanderen’. 'Een staking hoort eigenlijk maar een ultiem wapen te zijn, wanneer de rest heeft gefaald’, zegt voorzitter Christine Mattheeuws.

'Ook werkgevers leveren inspanningen'

Zowel Libeer als Mattheeuws wijzen er overigens fijntjes op dat ook de werkgevers inspanningen moeten leveren. 'De tweede maand gewaarborgd loon is ook voor ons een bittere pil', zegt Libeer. 'Iedereen zal gewoon inspanningen moeten leveren om de uitdagingen van het federale budget en het behoud van de sociale zekerheid aan te kunnen. Werkgevers en werknemers moeten nu vooral hard werken zodat de besparingen snel tot het verleden behoren’, klinkt dit bij Mattheeuws.

Door aro
AANGERADEN