België voor Europees Hof wegens afhankelijke telecomregulator

Bron © BELGA

Gebouw van de Europese Commissie in Brussel Foto: Photo News

De Europese Commissie daagt België voor het Hof van Justitie omdat de Belgische wetgeving de onafhankelijkheid van de nationale telecomregulator BIPT niet garandeert. Dat heeft de Commissie donderdag meegedeeld.

Volgens de Europese telecomregels moeten nationale regulatoren die bevoegd zijn voor marktregulering en de beslechting van geschillen tussen bedrijven onafhankelijk optreden. Ze mogen bij de toepassing van die regels geen instructies vragen of aanvaarden. Zo moet op de geliberaliseerde markt de eerlijke concurrentie gewaarborgd worden.

In België kan de ministerraad beslissingen van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) onder bepaalde voorwaarden schorsen. Ook moet de meerjarenstrategie van de regulator door de ministerraad goedgekeurd worden. De Commissie verzocht België in april reeds om de wet aan te passen, maar toenmalige regering van premier Elio Di Rupo was het niet eens met de interpretatie van de Commissie.

In haar regeerakkoord belooft de nieuwe regering van Charles Michel echter dat de ‘de inhoudelijke, strategische, operationele en financiële onafhankelijkheid van het BIPT versterkt zal worden’. De relatie met de overheid zal in een beheerscontract vastgelegd worden, staat in het akkoord.

Door
AANGERADEN
Meest recent