KUL-rector Rik Torfs vindt verhoogd inschrijvingsgeld ‘redelijk’

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Rector Rik Torfs vindt de wijze waarop Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits de inschrijvingsgelden in het hoger onderwijs vanaf volgend academiejaar wil verhogen ‘redelijk’. 'We vinden principieel dat er niet moet bespaard worden op hoger onderwijs, maar als het dan toch moet creëert deze maatregel een redelijk evenwicht tussen de bijdragen van de instellingen en de studenten', aldus Torfs.

'Het zijn immers vooral mensen die voldoende middelen hebben die meer moeten betalen, want voor beursstudenten blijft het tarief hetzelfde. De groep bijna-beursstudenten moet wel iets meer betalen, maar wordt uitgebreid. Ons land ondergaat door deze maatregel dus geen fundamentele shift naar een ander type land zoals Nederland waar 1.900 euro moet betaald worden. Het beleid blijft passen in onze sociale welvaartstaat', aldus Torfs.

Ondanks de verhoging van de inschrijvingsgelden zal de KU Leuven nog fors moeten besparen. 'Elke 100 euro extra verhoging van het inschrijvingsgeld brengt de KU Leuven ongeveer 3,58 miljoen euro extra op. Om de geplande besparingen in 2016 helemaal op te vangen was er een inschrijvingsgeld van 1.200 à 1.250 euro nodig. Om kosten te besparen hopen wij dat de Vlaamse overheid de administratieve lasten vermindert en de visitaties door een goedkopere en toch efficiëntere kwaliteitscontrole vervangt', aldus Torfs.

Vraag is wat er gebeurt met de studentenvoorzieningen aan de KU Leuven die de studiekosten fors drukken door goedkope maaltijden, studentenkoten en dergelijke aan te bieden maar die eveneens 635.000 euro moeten inleveren? 'We willen met Crevits praten over dat bedrag want het is niet serieus dat vooral de grote universiteiten van Leuven en Gent op dat vlak moeten inleveren. We zullen er alles aan doen om het sociaal profiel van onze universiteit te behouden. Als de Alma-restaurants minder krijgen kunnen ze dit misschien opvangen door een diversificatie van de tarieven', aldus Torfs.

AANGERADEN