Argenta komt als sterkste uit stresstest

© pb

Van de Belgische banken die de stresstests van het ECB ondergingen, scoren Argenta, KBC en Belfius het beste. Van de buitenlandse banken die in ons land actief zijn, doet vooral de Italiaanse Banca Monte dei Paschi het erg slecht.

Ruben Mooijman

Van de Belgische banken in de stresstest komt Argenta er als sterkste uit. In een ongunstig scenario eindigt deze bank met een kapitaalbuffer (Common Equity Tier 1-ratio) van 14,7 procent. KBC haalt 8,3 procent, en Belfius 7,3 procent. Dexia eindigt op 5 procent, onder de minimumgrens van 5,5 procent dus. Maar omdat Dexia een staatsgarantie heeft, wordt dat door de ECB door de vingers gezien. De zwakste bank was aanvankelijk Axa Bank Europe met een CET1-ratio van 3,4 procent. Intussen heeft die bank zijn kapitaal aangevuld. Daardoor komt de ratio net op 5,5 procent uit.

BNP Paribas (het moederhuis van BNP Paribas Fortis) haalt 8,1 procent, ING haalt 8,7 procent en Rabobank 8,4 procent. Banca Monte dei Paschi, die ook in België actief is, komt erg slecht uit de stresstest met een negatieve kapitaalbuffer in het ongunstige scenario. Het CET1-kapitaal bedraagt in die simulatie -0,1 procent. Monte Paschi is in België actief als prijsbreker op de spaarmarkt, met een hoogrentend spaarboekje dat 1,7 procent opbrengt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten