Waarom de luikjes van vliegtuigraampjes tijdens het landen altijd open moeten

© ss

Elke keer opnieuw luisteren we braaf naar de stewardessen in een vliegtuig als ze ons, vlak voor het landen, vragen om de luikjes van de vliegtuigraampjes weer open te doen. Maar waarom moet dat eigenlijk?

lbo

Heeft het te maken met het comfort van de reizigers, is er een technische reden of toch nog iets anders? Het antwoord is heel eenvoudig: mocht het vliegtuig een noodlanding moeten maken, het vliegtuig crasht of er is tijdens het landen een noodgeval, dan kan het cabinepersoneel via de open raampjes zien aan welke kant van het vliegtuig en via welke nooduitgang de passagiers het best geëvacueerd zouden worden. Zo kan het zijn dat er aan een bepaalde kant van het vliegtuig brand is, een vleugel is afgebroken of dat er brokstukken liggen waardoor de nooddeur niet open kan. Door de raampjes open te laten, kunnen zowel passagiers als stewardessen en stewards bij een crash of noodlanding snel zien welke kant van het vliegtuig, of eventueel beide kanten, de beste optie is.

Bovendien kan grondpersoneel dat reageert op een crash of noodlanding via de open raampjes zien op welke manier ze best ter hulp schieten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zien of er in het vliegtuig een brand of rookontwikkeling is.

Tenslotte worden de luikjes ook geopend zodat, wanneer er een noodlanding of crash zou zijn, de ogen van de mensen op het vliegtuig zich al aanpassen aan het licht van buiten en ze zo beter kunnen zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten