Oude kernreactor van UGent is afgebroken

Foto: archief/fvv

Gent - De ontmanteling van de stokoude, stilgelegde kernreactor van de UGent is zo goed als afgerond. Dat meldt Radio 2 Oost-Vlaanderen. De uraniumstaven waren al meer dan tien jaar weg, maar het ontmantelen van de reactor was een enorme klus.

De Thetis-kernreactor werd in 1967 gebouwd in een betonnen bunker in de kelders van de UGent-gebouwen aan het einde van de Proeftuinstraat, achter de verbrandingsovens van Ivago.

Stroom leverde de reactor nooit, daarvoor was hij veel te klein. Maar decennialang werden er wel proeven gedaan over radioactief verval. Tot in 2003 de kernreactor na bijna veertig jaar dienst stilgelegd werd. Na jaren afkoelen werden in 2010 ook de 142 uraniumstaven weggehaald.

Eind 2012 begon de universiteit de reactor af te bouwen. Na twee jaar is Thetis nu helemaal ontmanteld. De operatie verliep vlot, op enkele incidenten na. Zo moest en de werken vorig jaar even stilgelegd worden toen de ventilatie niet meer werkte.

Volgend jaar zou de ontmantelingsoperatie definitief afgerond moeten zijn. De UGent zal de gebouwen dan hergebruiken voor een ander doel.

Door Bert Staes
AANGERADEN