Bekendheid Matthias Schoenaerts volgens rechter misbruikt

Boek ‘Schoenaerts’ moet een sticker dragen

© Belga

© Belga

© BELGA

1 / 3

Het boek ‘Schoenaerts’ moet een sticker dragen die meldt dat het onjuistheden bevat. Dat heeft de Antwerpse kortgedingrechter vandaag beslist. 'Dit boek bevat onjuistheden', zal erop staan.

Acteur Matthias Schoenaerts en zijn moeder Dominique Wiche spanden twee weken geleden een kort geding aan tegen auteur Stan Lauryssens en uitgeverij Manteau. Ze vonden dat het boek ‘Schoenaerts’, over een zware manisch-depressieve periode in het leven van acteur Julien Schoenaerts, een waarschuwing moest dragen dat het niet waarheidsgetrouw was.

Matthias Schoenaerts vindt dat het boek de integriteit van zijn overleden vader aanrandt, omdat het vol onwaarheden staat. De acteur en zijn moeder namen vooral aanstoot aan een passage waarin Julien Schoenaerts als een exhibitionist wordt voorgesteld. Stan Lauryssens baseerde zich daarvoor op iets dat Antwerps oud-burgemeester Bob Cools hem verteld zou hebben.

Misleidende quote

De rechter vindt dat auteur Stan Lauryssens zijn lezers al van bij aanvang op het verkeerde been zet. Op de cover en de eerste bladzijde prijkt een quote van Matthias Schoenaerts - 'mijn vader was een vijs kwijt, maar het was de juiste vijs' - waardoor minstens de indruk wordt gewekt dat de acteur aan het boek heeft meegewerkt.

De auteur en uitgeverij Manteau hebben volgens de rechter de internationale bekendheid van de acteur gebruikt om de verkoopcijfers van het boek de hoogte in te jagen. De quote en de naam van Matthias Schoenaerts moeten dan ook verwijderd worden uit de op stapel staande tweede druk van het boek.

Op de boeken die nu nog in de winkel liggen, moeten de quote en zijn naam overplakt worden met de sticker ‘Dit boek bevat onjuistheden’, want ook daarin volgende de rechter de visie van de acteur en zijn moeder.

LEES OOK