Willy Vandersteenprijs 2014 gaat naar Simon Spruyt

Bron © BELGA
Mechelen -

Op de Boekenbeurs in Antwerp Expo heeft de Mechelse stripauteur Simon Spruyt maandag de Willy Vandersteenprijs gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar.

Spruyt krijgt de bekroning voor zijn 'Junker, een Pruisische Blues', een coming of age-verhaal over twee broers in een fictief adellijk Pruisisch geslacht. Aan de prijs is een geldsom van 5.000 euro verbonden en een tekening van de hand van de vorige winnaar, Typex.

De 36-jarige Spruyt debuteerde in 2006 met de kinderstripreeks 'De Bamburgers' en brak amper een jaar later door met de satirische strip 'SGF', waarmee hij de Knack Focus Stripstrijd won en daarom een jaar lang in het magazine mocht publiceren.

Met 'Junker, een Pruisische Blues' heeft Spruyt volgens de jury van de Willy Vandersteenprijs 2014 opnieuw een pareltje voortgebracht. 'Het spannende verhaal opent krachtig en grijpt langzaam naar de keel', luidt het juryverslag. 'De sterke vertelling maakt de coming of age van het hoofdpersonage binnen de context van het begin van de Eerste Wereldoorlog voelbaar. Nevenpersonages met vormeloze gezichten roepen de strenge, anonieme klassemaatschappij van de vergane Pruisische natie in herinnering, waar geen ruimte is voor het individu.'

De Willy Vandersteenprijs wordt georganiseerd door de erven Vandersteen in samenwerking met Stripgids, SABAM-ARTES en Stripdagen Haarlem/Stichting Beeldverhaal Nederland. Tot 2013 was het een tweejaarlijkse prijs, vanaf dit jaar zal hij jaarlijks worden uitgereikt.

Door
Meest recent