John Galliano moet Dior een symbolische euro betalen

© AP

John Galliano moet in het zand bijten in de rechtszaak tegen het Franse modehuis Dior. De modeontwerper is diegene die zijn voormalige werkgever een symbolische euro moet betalen, zo heeft de rechtbank in Parijs beslist.

edm

Galliano daagde Dior voor de rechter nadat het modehuis hem in 2011 had ontslaan na de hele heisa die hij had veroorzaakt door een joods paar antisemitische verwijten naar het hoofd te slingeren.

Maar omdat de 53-jarige ontwerper daarbij onder invloed was van drank en drugs, zou het om een onrechtmatig ontslag gaan, zo meende zijn advocaat: een verslaving wordt in Frankrijk immers als een ziekte gezien.

De Britse modeontwerper, die ging afkicken en vorige maand werd aangekondigd als de nieuwe creatief directeur bij Maison Martin Margiela, verklaarde in de rechtszaal dat zijn bazen bij Dior op de hoogte waren van zijn verslavingen. ‘De twee bedrijven (Dior en zijn eigen label John Galliano, red.) wisten dat het niet goed met me ging en ik valium slikte om de dag door te komen.’

Galliano eiste een schadevergoeding tussen 2,4 en 13 miljoen euro, maar de Parijse rechter heeft dinsdag echter geoordeeld dat het ontslag wel rechtmatig was en heeft de ontwerper veroordeeld tot het betalen van een symbolische euro aan zijn voormalige werkgevers.

Galliano wilde geen commentaar geven op het oordeel van de rechter. Het is niet bekend of hij in beroep gaat tegen de beslissing.

Lees ook